Now Reading
Σπήλαιο πηγών Αγγίτη ποταμού στη Δράμα

Σπήλαιο πηγών Αγγίτη ποταμού στη Δράμα

Σπήλαιο-Αγγίτη-Δράμα

Το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη ποταμού βρίσκεται 23 χλμ βορειοδυτικά της Δράμας στους πρόποδες του όρους Φαλακρού, στο δήμο Προσοτσανής

Το σπήλαιο Αγγίτη ποταμού είναι το μοναδικό εκμεταλλεύσιμο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου με μήκος ~11 χιλιόμετρα.

aggitis caves in Drama lol moms


Η μοναδικότητα του οφείλετε στις πηγές του ποταμού, στους νότιους πρόποδες του όρους Φαλακρού του οποίου η λιθολογική σύσταση ασβεστόλιθων και η κλειστή λεκάνη του Κάτω Νευροκοπίου που βρίσκεται βορειότερα συντελούν στην απορρόφηση των υδάτων της βροχής και των χειμάρρων.

Επίσης το βουνό Μάρμαρο εξορύσσεται ολόγυρα. Ο ποταμός ρέει νότια, μέσα από μία μεγάλη κοιλάδα και εισέρχεται σε ένα φαράγγι κοντά στην Αλιστράτη. 


Η επίσκεψη και οι εντυπώσεις μας από το ποτάμιο σπήλαιο του Αγγίτη ποταμού

Επισκεφτήκαμε το σπήλαιο Αγγίτη τον περασμένο Δεκέμβρη, έναν σχετικά ζεστό Δεκέμβρη που δεν μας έδινε την ευκαιρία να δαμάσουμε τις δύσκολες πίστες του χιονοδρομικού στο όρος Φαλακρό, ενώ την ίδια στιγμή ο θεός της περιπέτειας μας έδειχνε την ιδιαίτερη αδυναμία που μας έχει στέλνοντάς μας στο σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη ποταμού, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε το πανέμορφο εκείνο φυσικό αξιοθέατο κατά την διάρκεια χειμερινού μήνα με τα νερά του ποταμού να βρίσκονται σε τέτοια στάθμη κάνοντάς το ακόμη πιο εντυπωσιακό! 

aggitis caves in Drama lol momsΚαλό είναι όσοι έχετε σκοπό να επισκεφτείτε γενικότερα σπήλαια να προτιμήσετε να το κάνετε άνοιξη γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που τα νερά φουσκώνουν τόσο πολύ, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους να ακυρώνουν τις περιηγήσεις.

Μπορείτε να εισέλθετε στο σπήλαιο του Αγγίτη ποταμού πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο και να περιηγηθείτε στα πρώτα 500 μέτρα του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου ενώ ξεναγήσεις διεξάγονται κάθε 40 λεπτά. Η ξεναγός θα σας μιλήσει για την απώτερη προϊστορία του σπηλαίου που αγγίζει τα 30.000 χρόνια πριν το σήμερα και για όσους δεν γνωρίζετε θα σας εξηγήσει την διαφορά μεταξύ σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

aggitis caves in DramaΕπίσης το πως ανακαλύφθηκε το σπήλαιο, για τις άκαρπες προσπάθειες που έγινα τα παλαιότερα χρόνια αλλά και για τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές με το πιο εντυπωσιακό μεταξύ άλλων να είναι ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ  που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. 

Είναι γνωστό και με το όνομα σπήλαιο Μααρά, η ετυμολογία του οποίου είναι είτε από τα αραβικά και σημαίνει μικρό σπήλαιο είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό από το βουνό.

Το ποτάμιο σπήλαιο Αγγίτη ποταμού

Μέσα στο σπήλαιο η θερμοκρασία είναι μόνιμα στους 17 βαθμούς (μία ζακέτα θα την χρειαστείτε) και φιλοξενούνται ευκαιριακά ή ζουν μόνιμα 37 είδη ζώων, κυρίως μικρο-πανίδα, εκ των οποίων έξι είδη έγιναν για πρώτη φορά γνωστά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Βρίσκουμε επίσης ψάρια και κάποια μεγαλύτερα θηλαστικά, όπως η βίδρα και μυοκάστορες.
Επάνω στους σταλακτίτες θα δείτε περιττώματα νυχτερίδων που ζουν εντός του σπηλαίου.

 Εξίσου εντυπωσιακό είναι το τοξωτό άνοιγμα όπου ξεχειλίζουν με ορμή τα νερά στον κάμπο δημιουργώντας μια όαση δροσιάς με δέντρα, λεύκες και ιτιές στο εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου.

aggitis caves in Drama

Στο τέλος της περιήγησης θα βρεθείτε σε μία τεράστια αίθουσα όπου βρίσκετε ο σωζόμενος από τις αρχές του 20ου αιώνα υδροτροχός. Ο τροχός του νερού, η τεράστια δολίνη και ένα μικρό εκκλησάκι είναι οι κορυφαίες στιγμές στο τέλος της περιοδείας. Αυτή η αίθουσα ήταν και η πρώτη είσοδος του σπηλαίου ενώ σήμερα  μία νέα είσοδος του τούνελ επιτρέπει την άνετη πρόσβαση στο βασικό πέρασμα και εισέρχεται στο σπήλαιο. Εδώ μια γέφυρα διασχίζει τον ποταμό και ένα μικρό τούνελ οδηγεί σε ένα στενό τμήμα του σπηλαίου, και ένα άλλο τούνελ οδηγεί στην είσοδο. 

aggitis caves in Drama

Στην τελευταία αίθουσα του τροχού θα σας επιτραπεί και η φωτογράφιση διότι εντός του σπηλαίου απαγορεύονται οι φωτογραφίσεις ? (το blogging μερικές φορές απαιτεί θυσίες!!!) 

See Also
Geocaching-ti-einai-pos-paizetai


Ιδανικός προορισμός για οικογένειες με παιδιά

Το σπήλαιο Αγγίτη είναι ένα αξιοθέατο που πραγματικά αξίζει να επισκεφτεί κάνεις. Η τοποθεσία και ο εξωτερικός περιβάλλοντος χώρος του σπηλαίου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η πλούσια βλάστηση στις όχθες του ποταμού αποτελείται από πλατάνια, ιτιές και λεύκες κάνοντάς το ιδανικό προορισμό για μία εκδρομή με τα παιδιά.
Αν λοιπόν ο δρόμος σας σας βγάλει προς την Δράμα μην χάσετε  την ευκαιρία να οργανώσετε μία ημερήσια εκδρομή  στο σπήλαιο του Αγγίτη ποταμού.

aggitis caves in Drama


Δείτε το video του σπηλαίου πηγών Αγγίτη


Με αγάπη 
lol mommy

Stay connected

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook 


Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή όλου ή μέρος του περιεχομένου και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας χωρίς την έγκρισή μας.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top