Αρχική Φτιάξτο μόνος σου-DIY Πως να φτιάξεις χειροποίητα κεριά!

Πως να φτιάξεις χειροποίητα κεριά!

by lol mommy

Βήμα-βήμα οδηγίες για να φτιάξεις χειροποίητα κεριά από παραφίνη

Σήμερα θα σου δείξω βήμα βήμα πως φτιάχνουμε χειροποίητα κεριά από παραφίνη στο σπίτι μας. Θα δούμε όλα τα υλικά κηροπλαστικής που χρειάζονται αλλά και πως να τα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξετε χειροποίητα κεριά.

Η κηροπλαστική θα σας προσφέρει ατελείωτες ώρες δημιουργίας και ευχαρίστησης αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε όπως άλλωστε και κάθε άλλη φτιάξτο μόνος σου κατασκευή.

Θα ήθελα να σου πω πως όταν ξεκίνησα να φτιάχνω κεριά πριν αρκετά χρόνια, το internet δεν ήταν τόσο διαδεδομένο και έτσι η δική μου επιτυχία στα χειροποίητα κεριά ήρθε μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες αλλά και λάθη που μου έδειξαν τον σωστό τρόπο.

Εσύ όμως σήμερα ακολουθήσε βήμα βήμα τον παρακάτω οδηγό χειροποίητων κεριών που σου έχω ετοιμάσει και θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα από την αρχή!

Υλικά για να φτιάξεις χειροποίητα κεριά

  • καλούπι
  • χρώμα για κεριά
  • αρωματικό κεριών
  • σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
  • φιτίλι
  • διάφορα διακοσμητικά
  • κατσαρόλα
  • ταψάκι
  • ξυλάκι από σουβλάκι
  • σεσουάρ μαλλιών

Πως φτιάχνουμε χειροποίητα κεριά από παραφίνη

Βήμα 1. Αρχικά θα χρειαστούμε χώρο, χρησιμοποιήστε τον πάγκο της κουζίνας σας ή ένα τραπέζι που να βρίσκετε κοντά στα μάτια του φούρνου. Καλύψτε το χώρο με αλουμινόχαρτο για να αποφύγετε τα ατυχήματα και το καθάρισμα.

Βήμα 2. Η παραφίνη πωλείται με το κιλό, κόψε ένα κομμάτι από την ποσότητα που αγόρασες τοποθέτησε το στην κατσαρόλα (μετά δεν μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για μαγείρεμα) και άρχισε να λιώνεις την παραφίνη στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου στο μισό, ανάλογα την κουζίνα σου. Αν για παράδειγμα το μέγιστο είναι 9 βάλε το μάτι στο 4 ή το 5.

Παραφίνη για κατασκευή κεριών

Χρωματισμός κεριού από παραφίνη

Βήμα 3. Όταν θα έχει λιώσει η παραφίνη ρίξε μέσα λίγο από το χρώμα που θέλεις να έχει το κερί που φτιάχνεις.

Το χρώμα για παραφίνη συνήθως είναι στο εμπόριο σε μορφή στερεής σταγόνας, και αρκεί μια μικρή ποσότητα για τον χρωματισμό της παραφίνης.

Σταγόνες χρώματος για παραφίνη

Αρωματικά για χειροποίητα κεριά

Βήμα 4. Για να μυρίζουν όμορφα τα κεριά σας όταν θα τα ανάβεται προσθέστε μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια ή το ειδικό αρωματικό έλαιο παραφίνης. Υπάρχουν αρκετά αρώματα όπως βανίλια, κανέλα, σιτρονέλα κ.α

Δημιουργούμε το εσωτερικό του κεριού με κομμάτια παραφίνης

Βήμα 5. Στην συνέχεια ρίχνουμε την λιωμένη παραφίνη δηλαδή το ζεστό κερί όσο είναι ακόμη σε υγρή μορφή σε ένα ταψάκι το οποίο θα πρέπει να είναι αντικολλητικό, λείο και μικρό σε διαστάσεις (μικρά ταψάκια μιας χρήσης μας κάνουν)

Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να κρυώσει το υγρό κερί και να αρχίσει να αποκτά και πάλι στερεή μορφή. Προσοχή όμως δεν πρέπει να το αφήσουμε να παγώσει εντελώς.

Κέρινα παγάκια για το εσωτερικό του κεριού

Βήμα 6. Με ένα μαχαίρι αρχίζουμε να χαράζουμε το κερί σε ευθείες και κάθετες γραμμές σχηματίζοντας μικρά τετραγωνάκια, με αυτό τον τρόπο θα έχουμε φτιάξει κάτι σαν κέρινα παγάκια τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στο εσωτερικό του κεριού μας σαν βάση αλλά και σαν διακοσμητικά.

Κέρινα παγάκια για το εσωτερικό χειροποίητου κεριού
Κέρινα παγάκι στο εσωτερικό χειροποίητου κεριού σαν διακοσμητικά

Το κερί κρυώνει και αρχίζει να στερεοποιείτε απ’ έξω προς τα μέσα έτσι η σωστή στιγμή για να αρχίζουμε να χαράζουμε είναι όταν δεν υπάρχει υγρό εσωτερικά και η παραφίνη είναι ακόμη μαλακή.

Μερικές συχνές δοκιμές χαράγματος θα μας δείξουν την σωστή στιγμή. Δυστυχώς δεν μπορώ να σου πω συγκεκριμένο χρόνο γιατί παίζει ρόλο η εποχή και η θερμοκρασία του χώρου.

Αφού έχουμε χαράξει την παραφίνη αφήνουμε μέσα στο ταψάκι να παγώσει και να πάρει και πάλι την αρχική της μορφή.

Σημείωση

Για να γλιτώσεις χρόνο μπορείς να παραλείψεις τα βήματα 5 και 6 δηλαδή να μην φτιάξεις παγάκια και αντί αυτού να κόψεις με μαχαίρι κομμάτια παραφίνης ή κάποιο παλιό κερί αλλά μόνο σε περίπτωση δεν θέλεις κέρινα παγάκια για διακοσμητικά και προτιμάς να βάλεις κάποιο άλλο διακοσμητικό όπως σου δείχνω στο άρθρο “Πως να ξαναφτιάξεις τα παλιά σου κεριά

 

Μην ξεχνάς να μας κάνεις   στην σελίδα 
του lol moms στο facebook

Εσωτερικό μέρος – βάση χειροποίητου κεριού

Βήμα 7. Αφού παγώσει η παραφίνη, τα κέρινα παγάκια μας είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από το ταψάκι και τα τοποθετούμε ακανόνιστα μέσα στο καλούπι, αφού πρώτα έχουμε αλείψει το εσωτερικό του καλουπιού με σπορέλαιο.

Αντικείμενα που μπορούν να γίνουν καλούπια για χειροποίητα κεριά

Καλούπι μπορείς να αγοράσεις έτοιμο ή να χρησιμοποιήσεις διάφορα πράγματα που έχουν το σχήμα που θα ήθελες να έχει το κερί σου αρκεί το σκεύος να μην καίγεται.
Μερικές ιδέες για καλούπια είναι άδεια πλαστικά μπουκάλια που έχεις κόψει, γυάλινα βάζα, φόρμες σιλικόνης, μεταλλικά κουτιά και ότι άλλο σου αρέσει.

Εγώ έχω χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μπρίκι όπως θα δεις στην φωτογραφία παρακάτω

Διακοσμητικά υλικά για χειροποίητα κεριά

Βήμα 8. Το επόμενο βήμα μας είναι η διακόσμηση του κεριού. Ο τρόπος είναι απλός βάζουμε τα διακοσμητικά μας ανάμεσα στα κομμάτια παραφίνης (κέρινα παγάκια) και τα τοιχώματα του καλουπιού.

Τα αγαπημένα μου διακοσμητικά είναι τα ξυλάκια κανέλας, ο αστεροειδής γλυκάνισος και οι κόκκοι καφέ! Διάφορα άλλα διακοσμητικά υλικά για κεριά που μπορείς να βάλεις είναι τα ακόλουθα:

  • Ψεύτικα λουλούδια
  • Πέρλες
  • Αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού
  • Κοχύλια
  • Βελανίδια
  • Χρυσόσκονη
  • και ότι άλλο φανταστείς.
Διακοσμητικά ανάμεσα στα εσωτερικά κομμάτια ή παγάκια και τα τοιχώματα του καλουπιού

Γεμίζουμε το καλούπι με παραφίνη για να ολοκληρώσουμε το χειροποίητο κερί

Βήμα 9.Τώρα θα πρέπει να γυρίσουμε στην κατσαρόλα μας και να λιώσουμε άλλη μια ποσότητα παραφίνης την οποία θα χρωματίσουμε με το τελικό χρώμα που θέλουμε να έχει το κερί μας.

Αν θέλουμε να φαίνονται τα εσωτερικά κομμάτια κεριού (παγάκια) θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό χρώμα από αυτό που έχουν τα παγάκια μας ή μπορούμε να αφήσουμε την παραφίνη ως έχει για να βγει λευκό.

Παίρνουμε το λιωμένο κερί και το ρίχνουμε μέσα στο καλούπι με τα παγάκια και τα διακοσμητικά για να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.
Αφήνουμε το κερί να κρυώσει μερικώς για να προχωρήσουμε στο 10ο βήμα

Προετοιμασία για να βάλουμε φιτίλι στο κερί

Βήμα 10. Προτού κρυώσει εντελώς η παραφίνη και γίνει σκληρή, (όπως κάναμε στην αρχή με τα παγάκια) βάζουμε ίσια κάθετα στο μέσον το ξυλάκι από σουβλάκι όσο δηλαδή είναι ακόμη μαλακή η παραφίνη γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να τρυπήσουμε το κερί. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο ακόμη.

Πως βάζουμε φιτίλι στο κερί

Σειρά έχει το φιτίλι μας. Για να ανάβει το κερί χρειάζεται φιτίλι. Ακολούθησε με προσοχή τις οδηγίες. Θα χρειαστείς ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή μεταλλικό, ότι έχεις.

  1. Βάλε το ξυλάκι ίσια κάθετα μέσα στο κερί όσο είναι ακόμη ζεστό.

Στην φωτογραφία παρακάτω βλέπεις δεξιά το κερί ακόμα ζεστό ενώ αριστερά έχει αρχίσει να παγώνει, τέλος στην κάτω εικόνα βλέπεις ότι έχω αφαιρέσει το ξυλάκι και στην θέση του έχω βάλει το φιτίλι.

  1. Περιμένουμε το κερί να αρχίσει να παγώνει πριν βγάλουμε το ξυλάκι. Προσοχή δεν θέλουμε να παγώσει εντελώς, βγάζουμε το ξυλάκι όσο το κερί μέσα στο καλούπι είναι ακόμη μαλακό αλλά όχι υγρό.
  2. Μετράμε και κόβουμε το φιτίλι μεγαλύτερο από το ύψος που έχει το χειροποίητο κερί που φτιάχνουμε.

Τα φιτίλι είναι μαλακό υλικό, ουσιαστικά είναι κλωστή που λυγίζει πολύ εύκολα!

  1. Βουτάμε το φιτίλι στο λιωμένο κερί στην κατσαρόλα που κρατήσαμε πριν στο βήμα 5.

Με αυτό τον τρόπο το φιτίλι θα κερώσει και θα γίνει σκληρό ώστε να μπορέσουμε να το βάλουμε εύκολα

  1. Βάζουμε το κερωμένο σκληρό φιτίλι στον κενό χώρο που έχει δημιουργηθεί από το ξυλάκι που βγάλαμε.
  2. Τέλος η τρύπα θα είναι μεγαλύτερη πρόσθεσε λίγη ζεστή παραφίνη για να σταθεροποιήσεις το φιτίλι.

Σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να βιαστείς. Περίμενε το κερί σου να πάρει την μορφή όπως την εικόνα πάνω δεξιά
Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει έτσι ακριβώς, είναι ο μόνο εύκολος τρόπος να μπει το φιτίλι κάθετε στο εσωτερικό του κεριού για να μην πνίγεται και σβήνει όταν θα το ανάβεις.

Πολλοί πιστεύουν ότι το φιτίλι μπαίνει στην αρχή και αυτό είναι το κυριότερο λάθος τους. Μην προσπαθήσεις να βάλεις το φιτίλι νωρίτερα. Το φιτίλι πρέπει να να είναι κάθετα ίσιο για να μην σβήνει το κερί.

Πως βγάζουμε το κερί από το καλούπι

Το χειροποίητο κερί μας είναι σχεδόν έτοιμο!

Βήμα 11. Μας μένει να ξεκαλουπώσουμε το κερί, κάτι που είναι ίσως και το πιο δύσκολο κομμάτι στην κηροπλαστική.

Με την βοήθεια ενός μαχαιριού αλλά και του λαδιού που είχαμε αλείψει στην αρχή το καλούπι μας, θα το κάνουμε εύκολα. Βάζουμε το μαχαίρι ανάμεσα στο κερί και τα τοιχώματα του καλουπιού όπως στην εικόνα και αρχίζουμε να ξεκολλάμε το κερί ελαφρά από το καλούπι.

Έπειτα τοποθετούμε το καλούπι με το κερί σε ένα μπολ με παγάκια και αφήνουμε για 5-10 λεπτά ή το βάζουμε στην κατάψυξη για 3 με 4 λεπτά όχι παραπάνω γιατί θα κάνει ρωγμές.
Με αυτό τον τρόπο το κερί θα βγει πάρα πολύ εύκολα από το καλούπι του!

Γυρνάμε ανάποδα, χτυπάμε ελαφρά τον πάτο του καλουπιού και βγάζουμε το χειροποίητο κερί που μόλις φτιάξαμε!


Πως θα εμφανίσω τα διακοσμητικά στο κερί

Βήμα 12. Το κερί μου έχει απελευθερωθεί πλέον από το καλούπι του, αλλά τα διακοσμητικά δεν φαίνονται. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του περίσσιου κεριού που υπάρχει με αποτέλεσμα να μας κρύβει τα διακοσμητικά, δηλαδή τα κοχύλια στην περίπτωσή μας. όπως βλέπεις στην δεξιά εικόνα παραπάνω.

Θα διορθώσουμε το μικρό αυτό ατόπημα χρησιμοποιώντας ένα μαγικό εργαλείο.
Πιστολάκι για τα μαλλιά!

 

Μην ξεχνάς να μας κάνεις   στην σελίδα 
του lol moms στο facebook

Ο ζεστός αέρας θα διώξει εύκολα το περίσσιο κερί πάνω από τα διακοσμητικά. Ένα μαχαίρι για ελαφρύ ξύσιμο – καθάρισμα θα βοηθήσει λιγάκι ακόμη την αφαίρεση του περίσσιου κεριού.

Γυάλισμα χειροποίητου κεριού

Βήμα 13. Είμαστε πλέον στο τελικό στάδιο το κερί μας είναι έτοιμο, χρειάζεται μόνο λίγο γυάλισμα για να το τελειοποιήσουμε. Βουτάμε ένα βαμβάκι και πάλι σε ηλιέλαιο και αλείφουμε όλο το χειροποίητο κερί που μόλις φτιάξαμε.

Έξτρα tips και ιδέες για να φτιάξεις χειροποίητα κεριά

Μπορείς αν θέλεις να λιώσεις τα κεριά που έχετε ήδη στο σπίτι ή να ξανά χρησιμοποιήσεις την παραφίνη που σου περίσσεψε.
Προσοχή όμως δεν θα πρέπει όμως να επαναλάβεις πολλές φορές να λιώνεις το ίδιο κερί γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς μέσα στην κατσαρόλα.

Στο βήμα Νο 6 αντί να χαράξετε την στερεή μεν αλλά ζεστή και μαλακή παραφίνη στο ταψάκι σας, χρησιμοποιήστε κουπάτ για την κοπή της και θα έχετε φτιάξει μικρά αυτόνομα κεράκια στο σχήμα του κουπάτ.

Μην επιχειρήσετε να ρίξετε το υγρό κερί κατευθείαν από την κατσαρόλα στο κουπάτ. Δεν θα πετύχει!

Καλή επιτυχία με όμορφες δημιουργίες εύχομαι και θα ήθελα να μου πεις αν σου φαίνεται εύκολο. Μην διστάσεις να ρωτήσεις οτιδήποτε απορία έχεις.

Με αγάπη lol mommy

Δες επίσης

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

* Αποθήκευσε το όνομα μου για την επόμενη φορά που θα σχολιάσω

2 Σχόλια

lol mommy 27 Οκτωβρίου, 2018 - 8:23 πμ

Χαίρομαι πολύ όταν ξυπνάω αναμνήσεις!!!

Απάντηση
Natassas blog tips 16 Οκτωβρίου, 2018 - 6:18 μμ

Κεριά έφτιαχνα μικρή τι μου θύμισες

Απάντηση

Το lol moms χρησιμοποιεί μπισκοτάκια για να σε θυμάται και την επόμενη φορά. Ελπίζουμε ότι είσαι ok με αυτό. Αν πάλι όχι μπορείς να συνεχίσεις χωρίς αποδοχή Eίμαι OK Περισσότερα