Αρχική Φτιάξτο μόνος σου-DIY Πως να φτιάξεις Πηλό – Κρύα πορσελάνη

Πως να φτιάξεις Πηλό – Κρύα πορσελάνη

by lol mommy

Αυτή η συνταγή πηλού με απλά υλικά ξήρανσης στον αέρα αναφέρεται και ως κρύα πορσελάνη επειδή όταν στεγνώνει μοιάζει με πραγματική πορσελάνη.

Αλλά σε αντίθεση με τον πηλό που αγοράζεται, δεν είναι τοξικό και δεν χρειάζεται να μαγειρευτεί ή να ψηθεί για να σκληρύνει. Πολλοί καλλιτέχνες αγαπούν τον Πηλό – Κρύα πορσελάνη επειδή επιτρέπει να δημιουργoύνται από απλές κατασκευές μέχρι πολύ περίπλοκα με λεπτές λεπτομέρειες στο γλυπτό.

Υλικά που θα χρειαστείς για την συνταγή Πηλού – Κρύα πορσελάνη

  • 2 φλιτζάνια άμυλο αραβοσίτου (νισεστέ) όχι κορν φλάουρ
  • 1 φλιτζάνι λευκή κόλλα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού baby oil

Πως θα φτιάξεις Πηλό – Κρύα πορσελάνη – Εκτέλεση συνταγής.

Βήμα 1
Ρίξε 1 και 1/2 φλιτζάνι αμύλου αραβοσίτου νισεστέ σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. (Προσοχή όχι κορν φλάουρ κουτί δεν θα πετύχει)

Βήμα 2
Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι λευκή κόλλα στο άμυλο αραβοσίτου.

Βήμα 3
Βάλε 2 κουταλιές χυμό λεμονιού στο μπολ.

Βήμα 4
Πρόσθεσε και τις 2 κουταλιές baby oil στο μπολ.

Βήμα 5
Ανακάτεψε αργά όλα τα συστατικά μαζί μέχρι να επιτύχεις ένα σφικτό μείγμα.

Βήμα 6
Συνέχισε να αναδεύεις το μείγμα για περίπου 5 λεπτά, ή έως ότου εξαφανιστούν οι περισσότεροι σβώλοι.

Βήμα 7
Μόλις εξαφανιστούν τα κομμάτια, τοποθέτησε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων και θέρμανε για 15 δευτερόλεπτα. Βγάλε το μπολ από το φούρνο μικροκυμάτων και ανακάτευε συνεχώς για 1 λεπτό. Επανάλαβε την διαδικασία 8 φορές. 15 δευτερόλεπτα στο μικροκυμάτων και 1 λεπτό ανακάτεμα.

Αν συνεχίζει να είναι υγρό και να μη σφίγγει ρίξε και την άλλη μισή κούπα νισεστέ

Σημείωση
Οι θερμοκρασίες μικροκυμάτων ποικίλλουν από μάρκα σε μάρκα, γι’ αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο μείγμα και μην το υπερθερμάνετε. Το μείγμα πρέπει να μετατραπεί από μια υγρή μορφή σε μια άμορφη κολλώδη μπάλα.

Βήμα 8
Αφού ζεστάνεις στο μικροκυμάτων και ανακατέψεις το μείγμα σου 8 φορές, πασπάλισε άμυλο ή λοσιόν χεριών πάνω σε μία επιφάνεια. Προς το παρόν θα κολλάει, οπότε βάλε επίσης λοσιόν χεριών ή baby oil στα χέρια σου, ώστε να μην κολλήσει η ζύμη στα δάχτυλα σου.

Βήμα 9
Ζύμωσε τη ζύμη για περίπου δέκα λεπτά ή έως ότου σταματήσει να κολλάει και αποκτήσει λεία υφή.

Βήμα 10
Τύλιξε τον πηλό/ κρύα πορσελάνη με μεμβράνη και τοποθέτησε το σε αεροστεγές δοχείο.

Βήμα 11
Άφησε τον πηλό να ξεκουραστεί για 24 ώρες, μετά μπορείς να ξετυλίξεις τον πηλό και να δημιουργήσεις.

Βήμα 12
Για να βάψεις την κρύα πορσελάνη σας, άπλωσε ακρυλικό χρώμα ακριβώς πάνω σε ένα κομμάτι του πηλού σου και ζύμωσε μέχρι να αναμειχθεί καλά το χρώμα με τον πηλό.

Tip
Όσο περισσότερο χρώμα χρησιμοποιείς, τόσο πιο βαθύ ή κορεσμένο θα είναι το χρώμα. Ωστόσο, καθώς τα περισσότερα χρώματα περιέχουν νερό, συνιστάται να προσθέτεις το χρώμα λίγο λίγο κάθε φορά για να αποφύγεις να κάνεις κολλώδη τον πηλό σου.
Μια εναλλακτική λύση αντί της προ-βαφής του πηλού είναι να το βάψεις μόλις στεγνώσει ο πηλός. Για να το κάνεις αυτό, απλώς άφησε την κατασκευή σου από πηλό – κρύα πορσελάνη να στεγνώσει τελείως και χρησιμοποίησε ακρυλικά χρώματα όπως επιθυμείς.

Βήμα 13
Φτιάξε τον πηλό σου σε επιθυμητά σχήματα και άφησε να στεγνώσει στον αέρα. Ο πηλός θα στεγνώσει εντελώς σε 24 ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο ανάλογα με το πάχος ή το μέγεθος του κομματιού.

Tips για κατασκευές από Πηλό – Κρύα πορσελάνη

Η κρύα πορσελάνη είναι πολύ χυτή κάτι που την κάνει πολύ εύκολη στην χρήση της, οπότε τυχόν λάθη που μπορεί να κάνεις μπορούν να διορθωθούν εύκολα προσθέτοντας απλώς μερικές σταγόνες νερού στο κομμάτι.

Για να κολλήσεις κομμάτια μεταξύ τους στις διάφορες κατασκευές σας, ίσως χρειαστεί να εφαρμόσεις λίγο νερό σε κάθε κομμάτι. Η λίπανση του κομματιού με νερό και ίσως κάποια εργαλεία γλυπτικής σίγουρα θα βοηθήσουν πολύ.

Με αγάπη
lol mommy

Δες επίσης

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

* Αποθήκευσε το όνομα μου για την επόμενη φορά που θα σχολιάσω

Το lol moms χρησιμοποιεί μπισκοτάκια για να σε θυμάται και την επόμενη φορά. Ελπίζουμε ότι είσαι ok με αυτό. Αν πάλι όχι μπορείς να συνεχίσεις χωρίς αποδοχή Eίμαι OK Περισσότερα