Αρχική Παιδιά και Έφηβοι Ενοικίαση κατοικίας για φοιτητή. Τι πρέπει να προσέξεις

Ενοικίαση κατοικίας για φοιτητή. Τι πρέπει να προσέξεις

by lol mommy

Ψάχνεις να ενοικιάσεις φοιτητικό σπίτι και σκέφτεσαι ότι το παιδί σου θα μείνει μόνο του για πρώτη φορά ως φοιτητής; Τι πρέπει να προσέξεις στην ενοικίαση της φοιτητικής στέγης.

Αρχικά θα πρέπει να σου πω πως σήμερα θα σου μιλήσω σαν επαγγελματίας μεσίτρια, ναι αυτή είναι η κύρια δουλειά μου, οπότε καταλαβαίνεις ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι τόσο τις ανάγκες των φοιτητών όσο και των ιδιοκτητών ακινήτων!

Με τον όρο φοιτητική στέγη ή σπίτια κατάλληλα για φοιτητές εννοούμε σπίτια μικρά όπως studios, γκαρσονιέρες με δύο χώρους και διαμερίσματα με 1 υπνοδωμάτιο τις περισσότερες φορές επιπλωμένα.


Τι πρέπει να προσέξεις πριν την ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας

1. Πριν πάρεις τους δρόμους και αρχίσεις να ψάχνεις κάνε μία έρευνα στο Internet για να δεις τις τιμές των ακινήτων στην πόλη που πέρασε ο φοιτητής καθώς διαφέρουν από πόλη σε πόλη.

2. Θα σε συμβούλευα να επισκεφτείς τα μεσιτικά γραφεία της περιοχής και αυτό όχι επειδή είναι η κύρια δουλειά μου αλλά για τον εξής απλό λόγο.
Ο μεσίτης θα σου δείξει περισσότερα από ένα σπίτια σε λιγότερο χρόνο απ’ότι θα χρειαζόσουν μόνος σου ψάχνοντας σε μία ξένη πόλη και θα σε καθοδηγήσει για τις καταλληλότερες περιοχές. Το κυριότερο θα έχεις κάποιον να μεσολαβήσει σε οποιοδήποτε πρόβλημα ενδεχομένως προκύψει μελλοντικά.

Κατάλληλη περιοχή για φοιτητικό σπίτι

3. Είτε από μεσίτη είτε μόνος σου, το σπίτι που θα βρεις θα πρέπει να είναι στην κατάλληλη περιοχή και να σιγουρευτείς ότι βρίσκεται κοντά σε στάση τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για το κέντρο αλλά και πολύ σημαντικό να είναι κοντά στο σημείο που θα περνάει το φοιτητικό λεωφορείο για το πρόγραμμα σίτισης του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές μπορούν να τρώνε 2 φορές την ημέρα στο Πανεπιστήμιο με 2.5€

Κατάλληλη περιοχή δεν σημαίνει απαραίτητα δίπλα στη πύλη του Πανεπιστημίου.
Στην δική μας πόλη για παράδειγμα, την Μυτιλήνη, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται εκτός πόλης και η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για φοιτητές καθώς είναι αρκετά μακριά.

Αν το παιδί σας πέρασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου της Μυτιλήνης επισκεφτείτε το site του γραφείου μας Click εδώ www.lesvosspiti.gr

4. Φρόντισε να δεις αρκετά σπίτια πριν καταλήξεις σε συμφωνία για κάποιο σπίτι ώστε να έχεις μέτρο σύγκρισης. Θυμήσου όμως ότι δεν ψάχνεις μόνο εσύ και είναι πολύ πιθανό να χάσεις το σπίτι που σου άρεσε πάρα πολύ γρήγορα. Το διάστημα αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας είναι για όλους το ίδιο. Ξεκινά με την ανακοίνωση των βάσεων και τελειώνει στις αρχές του Οκτώβρη που ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος όποτε όλοι οι γονείς έχουν περιορισμένο χρόνο αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας.
Κλείσε όσο νωρίτερα μπορείς εισιτήρια και ξενοδοχείο στην πόλη που θα φοιτήσει το παιδί για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως τελευταία στιγμή.

Έξτρα χρεώσεις στο φοιτητικό σπίτι

5. Πριν καταλήξετε στο σπίτι που θα ενοικιάσετε για τον φοιτητή θα πρέπει να το έχετε ελέγξει σχολαστικά για τυχόν φθορές που μπορεί να προκύψουν αργότερα. Ρωτήστε τον μεσίτη ή τον ιδιοκτήτη για τις χρεώσεις εκτός του ενοικίου όπως πχ την τιμή των κοινοχρήστων. Ρωτήστε για την θέρμανση. Φυσικά προτείνουμε σπίτια με αυτόνομη θέρμανση αλλά θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι η οικοδομή βάζει πετρέλαιο.

Ρωτήστε αν υπάρχουν ιδιαίτερες χρεώσεις όπως για παράδειγμα βόθρος, δυστυχώς αρκετές περιοχές της Ελλάδος δεν είναι συνδεδεμένες με το αποχετευτικό και θα έχετε την υποχρέωση να φωνάζετε κάθε μήνα βυτίο, πράγμα που σημαίνει συν 100€

Ζητήστε συμβόλαιο

6. Πάντα στο μεσιτικό μας γραφείο συμβουλεύουμε τους γονείς να κάνουν το συμβόλαιο στο όνομα του φοιτητή ώστε να έχει δικαίωμα για το φοιτητικό επίδομα των 1000€ που δίνεται μία φορά τον χρόνο. “Μάθε περισσότερα για τα επιδόματα εδώ” Επίσης διάφορα άλλα επιδόματα που ενδεχομένως να δικαιούται πχ το ΚΕΑ. Αν έχεις συμβόλαιο μίσθωσης κατοικίας και ρεύμα στο όνομα του φοιτητή είσαι εξασφαλισμένος στο θέμα των επιδομάτων.

Προσοχή στους μετρητές ρεύματος

7. Καλό είναι να αποφύγετε να ενοικιάσετε ένα σπίτι που μοιράζεται το ρεύμα με κάποιο ή κάποια άλλα και το τι θα πληρώνεται το βγάζει ο ιδιοκτήτης με μετρητή. Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά πολύ συχνά αιτία διένεξης. Προτιμήστε σπίτια που να έχουν το δικό τους ρολόι για να μπορείτε το πάρετε στο όνομά σας. Τα σπίτια που δεν έχουν δικό τους ρολόι συνήθως δεν μπορούν να κάνουν και συμβόλαιο δηλαδή ενοικιάζονται παράνομα.

Αν τελικά ενοικιάσετε ένα σπίτι με κοινό ρολόι μπορείτε μέσω αυτής της εφαρμογής υπολογισμού λογαριασμού ρεύματος ΕΔΩ να βγάζετε σωστά τα χρήματα που σας αναλογούν να πληρώσετε.

Ο φοιτητής επιστρέφει στο σπίτι σας για τις γιορτές!

8. Όλα μα όλα αυτά τα χρόνια και κάθε χρόνο γονείς τηλεφωνούν στο γραφείο μας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων λέγοντάς μας πως αναζητούν σπίτι διότι ενοικίασαν κάποιο τον Σεπτέμβρη περιγράφοντάς μας χιλιάδες προβλήματα.


Για να μην χρειαστεί να ξανά ψάξεις μετά από 3 μήνες φοιτητικό σπίτι, σιγουρέψου ότι το σπίτι βρίσκεται σε ήσυχη και ασφαλή περιοχή, το κτήριο είναι γενικότερα καινούριο ή συντηρείτε σωστά, η περιοχή βολεύει για τις καθημερινές αποστάσεις που πρέπει να ακολουθεί ο φοιτητής.

Πολύ σημαντικό το κεφάλαιο υγρασία, ίσως το συνηθέστερο πρόβλημα των γονιών. Σιγουρέψου ότι το σπίτι δεν θα έχει υγρασία κατά τους χειμερινούς μήνες και μη ξεχνάς ότι το ενοικίασες σχεδόν καλοκαίρι και το πρόβλημα να μην ήταν ορατό. Μην έχεις την αυταπάτη του ορόφου. Έχω δει προσωπικά διαμερίσματα σε όροφο να έχουν μούχλα και ισόγεια πεντακάθαρα, οπωσδήποτε τα σπίτια σε όροφο έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν υγρασία αλλά όχι πάντα.

Συμβόλαια μίσθωσης κατοικίας, άλλες χρεώσεις και μεσιτική αμοιβή. Τι ισχύει

Τα συμβόλαιο μίσθωσης κατοικίας γίνονται ηλεκτρονικά και η διαδικασία έχει ως εξής

9. Ο ιδιοκτήτης δηλώνει στην εφορία ότι σου ενοικίασε το ακίνητό του και εσύ με την σειρά σου πρέπει να κάνεις αποδοχή του συμβολαίου. Για να γίνει η αποδοχή θα πρέπει να απευθυνθείς στο λογιστή σου η μπορείς να το κάνεις μόνος σου αν γνωρίζεις τους κωδικούς του taxis μπαίνοντας στην εφαρμογή της εφορίας ΕΔΩ. Σχετικά με την αποδοχή του συμβολαίου ζήτησε την βοήθεια του μεσίτη.


Μόλις γίνει η αποδοχή πρέπει να εκτυπώσεις το χαρτί. Εκτύπωσε το αρκετές φορές γιατί θα σου ζητηθεί για να βάλεις ρεύμα, νερό και Internet στο σπίτι. Αυτό το χαρτί είναι το νόμιμο συμβόλαιο σου και πάνω του αναγράφονται όλες οι πληροφορίες που θα ζητήσουν οι υπηρεσίες.


Σημαντικό επίσης είναι πριν την αποδοχή του συμβολαίου να διαβάσετε για τυχόν πρόσθετους όρους που μπορεί να έθεσε ο ιδιοκτήτης.

Μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή δηλαδή νοικάρη και ιδιοκτήτη

10. Για την εκπλήρωση της μίσθωσης ακινήτου χρειάζεται να καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη 2 ενοίκια. Το ένα ενοίκιο είναι ο τρέχων μήνας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο εκάστοτε μήνας ενοικίου προπληρώνεται πάντα και το 2ο ως εγγύηση.

Η εγγύηση συνήθως είναι χρήματα που μπορεί να κρατήσει ο ιδιοκτήτης για φθορές που προκαλέσατε και θα έρθει να ελέγξει στην λήξη του συμβολαίου σας. Τις περισσότερες φορές όμως η συμφωνία είναι να μένετε μέσα με αυτά τα χρήματα τον τελευταίο μήνα.


Υπάρχουν ιδιοκτήτες που ζητούν 3 ενοίκια μπροστά. ΜΗΝ τα δώσεις είναι παράνομο και παράλογο. Το νόμιμο είναι δύο ενοίκια για να ξεκινήσει το συμβόλαιο.

Διάρκεια συμβολαίου

11. Άλλος ένας πονοκέφαλος για τους γονείς είναι η διάρκεια του συμβολαίου. Κατά την συμπλήρωση του συμβολαίου ορίζετε ο χρόνος μίσθωσης. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα συμβόλαια ουσιαστικά προστατεύουν τους μισθωτές δηλαδή εσάς από τις προσαυξήσεις των ενοικίων αλλά και από το να σας ζητήσει ο ιδιοκτήτης να φύγετε νωρίτερα εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.
Η αλήθεια είναι ότι κανένας ιδιοκτήτης και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να σας επιβάλει να πληρώσετε για μήνες που δεν θα μείνετε στο σπίτι.

Μεταξύ εσάς και του μεσίτη

12. Έχετε την υποχρέωση να πληρώσετε τον μεσίτη για τις υπηρεσίες που σας προσέφερε. Οι μεσιτικές αμοιβές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή οπότε θα πρέπει να ρωτήσετε νωρίτερα για τις χρεώσεις τους. Συνήθως η μεσιτική αμοιβή είναι μισό ενοίκιο μία φορά. Αν δηλαδή ενοικιάσετε ένα σπίτι προς 250€ το μήνα, ο μεσίτης πρέπει να πάρει 125€


Στις μεγάλες κυρίως πόλεις οι μεσίτες πολλές φορές χρεώνουν και το ραντεβού για το σπίτι που θα σας δείξουν ίσως λόγο των αποστάσεων, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στα νησιά, ειδικότερα να μιλήσω για την Μυτιλήνη το δικό μας γραφείο lesvosspiti.gr δεν έχει χρεώσει ποτέ ραντεβού, φαντάζομαι ούτε κάποιος συνάδελφος το έχει κάνει.

Μεταξύ εσάς και εταιριών ρεύματος – νερού

13. Μόλις ενοικιάσεις το σπίτι που σου αρέσει το επόμενο βήμα είναι να συνδέσεις το ρεύμα και το νερό. Αρχικά για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να έχεις στα χέρια σου το συμβόλαιο που είπαμε παραπάνω.


Και εδώ οι τιμές σύνδεσης (εγγύηση και επανασύνδεση) διαφέρουν ανά περιοχή, ενδεικτικά θα σας πω στη Μυτιλήνη για την σύνδεση του νερού θα πρέπει να δώσετε στην ΕΥΔΑΠ 80€ εγγύηση και 20€ επανασύνδεση, όσο για το ρεύμα η ΔΕΗ χρεώνει 80 με 120€ εγγύηση και επανασύνδεση.


Για το ρεύμα πλέον υπάρχουν εταιρίες που μπορείτε να αποφύγετε τις χρεώσεις εγγύησης της ΔΕΗ.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

για νέες συνδέσεις ή για να αλλάξετε το ρεύμα σας
Συμπληρώστε το τηλέφωνό σας στην φόρμα
που θα βρείτε ΕΔΩ

και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας και να λύσουμε όλες τις απορίες σας

για όλους τους παρόχους


Συνοπτικά παραπάνω είδαμε Τι πρέπει να προσέξεις πριν την ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας.


Ποιες είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσεις για να κάνεις συμβόλαιο μίσθωσης κατοικίας αλλά και τι ζητάνε οι εταιρίες παροχής ρεύματος και νερού.


Είδαμε τις χρεώσεις και υποχρεώσεις που ισχύουν μεταξύ εσένα και τον ιδιοκτήτη, τον μεσίτη και τις εταιρίες


Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι συμβουλές που έδωσα πηγάζουν από την πείρα μου ως μεσίτρια στην οικογενειακή μας επιχείρηση.

Ελπίζω να βοήθησα, αν θέλετε να ρωτήσετε οτιδήποτε, αφήστε σχόλιο για να σας απαντήσω. Με την σειρά μου να δώσω τα Συγχαρητήρια μου στο φοιτητή που πέρασε αλλά και στους γονείς του για τον αγώνα τους τους προηγούμενους μήνες και να ευχηθώ καλή σταδιοδρομία στην ζωή των παιδιών.

Με αγάπη
lol mommy

Δες επίσης

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

* Αποθήκευσε το όνομα μου για την επόμενη φορά που θα σχολιάσω

Το lol moms χρησιμοποιεί μπισκοτάκια για να σε θυμάται και την επόμενη φορά. Ελπίζουμε ότι είσαι ok με αυτό. Αν πάλι όχι μπορείς να συνεχίσεις χωρίς αποδοχή Eίμαι OK Περισσότερα