Αρχική Παιδιά και Έφηβοι Οι διαφορές της πρώτης δημοτικού από το νηπιαγωγείο

Οι διαφορές της πρώτης δημοτικού από το νηπιαγωγείο

by lol mommy

Με το άνοιγμα των σχολείων το άγχος των παιδιών αλλά και των γονέων που θα πάνε για πρώτη φορά στο δημοτικό μεγαλώνει. Κατανοητό και απόλυτα φυσιολογικό είναι να είσαι αγχωμένη για την αλλαγή που έρχεται στη ζωή σας.

Το δημοτικό δεν έχει καμία μα καμία απολύτως σχέση με όλα όσο ήξερες ως τώρα και ότι συνέβαινε στο νηπιαγωγείο. Κατά την διάρκεια της χρονιάς θα καταλάβεις ότι εσύ και το παιδί έχετε μπει σε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο

Ας δούμε τις διαφορές που γίνονται κατανοητές από τις πρώτες κιόλας μέρες στην πρώτη δημοτικού.

  1. Δεν συνοδεύεις το παιδί ως την τάξη. Το αφήνεις στην πόρτα του σχολείου, είσαι υποχρεωμένη να το κάνεις και πίστεψε με δεν είναι καθόλου εύκολος αυτός ο στιγμιαίος αποχωρισμός. Κοιτάς από τα κάγκελα το παιδί σου να απομακρύνεται και η παραπονεμένη φατσούλα γυρνά και σε κοιτά ενώ εσύ νιώθεις ανήμπορη να βοηθήσεις.
  2. Θυμάσαι την αγωνία που είχες πριν 2 χρόνια όταν πήγε στο νήπιο για το τι να έκανε στο σχολείο; Όλο αυτό πολλαπλασίασε το επί 10. Τις ώρες που θα λείπει, εσένα θα σε ζώνουν τα φίδια για τα πάντα. Αν έφαγε, αν έκλαψε, αν βρήκε φίλους, πως του φέρθηκε η δασκάλα, αν έπεσε, αν χτύπησε και άλλα τόσα αν και αν.
  3. Θα έχεις όλες αυτές τις ανησυχίες και απορίες που σου έγραψα παραπάνω αλλά δεν θα του πάρεις λέξη. Εσύ θα ρωτάς για παράδειγμα Τι κάνατε στο σχολείο; και η απάντηση θα είναι: Τίποτα. Πως πέρασες σήμερα; – Καλά.
    Πόσα παιδικά συναισθήματα, εικόνες, ερεθίσματα και νέα πράγματα κρύβονται πίσω από εκείνο το καλά και το τίποτα; Θα σου πω μυστικά για το πως να κάνεις το παιδί να μιλήσει, μείνε συντονισμένη στο lol moms και θα τα μάθεις όλα!
  4. Στη ζωή σας θα μπει το διάβασμα και ίσως αυτή να είναι και η μεγαλύτερη διαφορά του δημοτικού με το νηπιαγωγείο. Οι ξένοιαστες μέρες που το παιδί ήταν στο νήπιο και εσύ είχες το χρόνο σου να κάνεις καμιά έξτρα δουλειά έχουν περάσει! Τώρα κάθε μεσημέρι θα παίρνεις το παιδί από το σχολείο και το πρώτο πράγμα που θα κάνεις φτάνοντας σπίτι θα είναι να ανοίγεις την τσάντα για να δεις τι σημείωσε και τι έχει να διαβάσει.
  5. Ξεχάστε τον τρόπο ζωής που είχατε ως τώρα. Προτεραιότητα θα έχει το σχολείο και αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλα. Οι δραστηριότητες θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα γιατί εκτός τις σχολικές ώρες τώρα έχετε να υπολογίσετε και τις ώρες μελέτης στο σπίτι αλλά και τις ώρες ξεκούρασης του παιδιού. Θα έχει όμως αντίκτυπο και σε πιο απλά πράγματα όπως για παράδειγμα το κάθε πότε θα βάλεις πλυντήριο, αν στο νηπιαγωγείο πίστευες ότι λέρωνε, δεν έχεις δει τίποτα ακόμη!
  6. Θα ακούς λιγότερα βαριέμαι αλλά περισσότερα “σε λίγο μαμά”. Όσο και να αρέσει στο παιδί το σχολείο θα έρθουν στιγμές καθημερινής αντιπαράθεσης κυρίως για το πότε θα διαβάσει αλλά και κατά την διάρκεια της μελέτης.
    Την στιγμή που θα καταφέρεις να καθίσετε παρέα να δείτε και να μελετήσετε τα αυριανά μαθήματα θα ακούς …. μαμά πεινάω, διψάω, θέλω τσίσα, πονάει το χέρι μου.
  7. Χρειάζεσαι μία νέα φίλη, ακόμη κι αν μέχρι τώρα δεν είχες ιδιαίτερες σχέσεις με τις άλλες μαμάδες στο νηπιαγωγείο. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε μία φίλη μαμά συμμαθητή/τριας για να μπορείς να ζητήσεις τα μαθήματα όταν το παιδί θα είναι άρρωστο και δεν θα το στείλεις σχολείο αλλά και για να συζητάτε – υποθέτετε τι μπορεί να έκαναν στο σχολείο, λέγοντας η μία στην άλλη τι έμαθε από το παιδί της. Το παιδί σου πιο εύκολα θα σου πει τι έκαναν οι φίλοι του παρά τι έκανε το ίδιο στο σχολείο!
  8. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα ξέρει να διαβάζει! Κοίτα να ηρεμήσεις γιατί το άγχος των γονιών μεταφέρετε πολύ εύκολα στα παιδιά. Το πρώτο τρίμηνο θα είναι λιγάκι ζόρικο μέχρι το παιδί να βρει τους ρυθμούς του στη νέα αυτή ρουτίνα αλλά μέχρι τα Χριστούγεννα, θα αναγνωρίζει όλα τα γράμματα, θα ξέρει να γράφει και να διαβάζει.
  9. Οι φωνές και το άγχος δεν είναι λύση και συνήθως επιτυγχάνεις το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μαμάδες πρώτης τάξεως σας στέλνω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς και σας συμβουλεύω να ενθαρρύνεται τα παιδιά σας, να μην τα μαλώνετε όταν κάνουν λάθη άλλωστε από τα λάθη μας μαθαίνουμε.

Να μην το συγκρίνεις με τον Κωστάκη, τον Γιωργάκη ή την Ελενίτσα γιατί θα αρχίσουν να νιώθουν μειονεκτικά και αυτό δεν το θέλουμε!
Πες του πως δεν χρειάζεται να είναι καλός/καλή σε όλα, αλλά να προσπαθεί για το καλύτερο που μπορεί!
Βοήθησε το παιδί να αγαπήσει το σχολείο βάζοντας λίγο παιχνίδι στην διαδικασία του διαβάσματος στο σπίτι!

Με αγάπη
lol mommy

Δες επίσης

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

* Αποθήκευσε το όνομα μου για την επόμενη φορά που θα σχολιάσω

Το lol moms χρησιμοποιεί μπισκοτάκια για να σε θυμάται και την επόμενη φορά. Ελπίζουμε ότι είσαι ok με αυτό. Αν πάλι όχι μπορείς να συνεχίσεις χωρίς αποδοχή Eίμαι OK Περισσότερα