
Η Μυτιλήνη και γενικότερα το νησί της Λέσβου φημίζεται για τα μοναστήρια του και είναι ο ιδανικός προορισμός για εκκλησιαστικό τουρισμό.
Οι μεγαλύτερες εκκλησίες μας είναι το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, οι Ταξιάρχης Μανταμάδου, η μονή Λειμώνος, η Παναγιά Αγιάσου και η Παναγία η Γλυκοφιλούσα στην Πέτρα
Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ
Η Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ είναι πλέον ένα από τα πιο ξακουστά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας μας. Βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την Λουτρόπολη της Θερμής στον Λόφο των Καρυών, που έγινε τόπος μαρτυρίου. Απέχει 14 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη.
Ο Άγιος Ραφαήλ με τον Άγιο Νικόλαο μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 εγκαταστάθηκαν και έζησαν ειρηνικά για 9 περίπου χρόνια στην Μονή που ήταν αφιερωμένη στο Γενέσιο Της Θεοτόκου.
Το 1463 έγινε ένα κίνημα στην Θερμή και οι Χριστιανοί ανέβηκαν να κρυφτούν στο Μοναστήρι. Μαζί τους ήταν ο Δάσκαλος Θεόδωρος με τον Προεστό Βασίλειο (πατέρα της δωδεκάχρονης Αγίας Ειρήνης) και την οικογένειά του.
Οι Τούρκοι έφτασαν στο Μοναστήρι την Μεγάλη Παρασκευή, συνέλαβαν τον Ηγούμενο Ραφαήλ, τον Διάκονο Νικόλαο, την οικογένεια του Προεστού και τον Δάσκαλο.
Άρχισαν να τους βασανίζουν για να ομολογήσουν πού κρύβονται οι άλλοι Χριστιανοί και για να αρνηθούν την Πίστη τους.
Η Αγία Ειρήνη, που όταν μαρτύρησε ήταν μόλις 12 χρονών κοριτσάκι. Παρότι μικρή σε ηλικία, άντεξε πολλά βασανιστήρια. Πρώτα της έκοψαν το ένα χέρι και ύστερα την έβαλαν σε ένα πιθάρι και την έκαψαν. Αυτό έγινε μπροστά στα μάτια των ανήμπορων γονιών της. Τα οστά της βρέθηκαν κοντά στους τάφους των άλλων μαρτύρων.
Στον Άγιο Ραφαήλ έκαναν πολλά μαρτύρια. Τον χτυπούσαν με τα ρόπαλα, Τον έσερναν από τα μαλλιά και την γενειάδα, Τον έδειραν με αγριότητα, Τον κεντούσαν με τις λόγχες και μετά Τον κρέμασαν ανάποδα σε μία καρυδιά, Τον πριόνισαν από το στόμα και απέκοψαν την σιαγόνα Του την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, την Λαμπροτρίτη, που εορτάζεται η μνήμη τους.
![]() |
Τάφος Αγίου Ραφαήλ |
Τον Άγιο Νικόλαο Τον είχαν δέσει σε μία καρυδιά, τον κεντούσαν με τις λόγχες και βλέποντας να πριονίζουν τον Αγαπημένο Του Ηγούμενο έπαθε συγκοπή.
Στο μοναστήρι φυλάσσονται η Τίμια Κάρα (το κεφάλι) του Αγίου Ραφαήλ, το χεράκι της Αγίας Ειρήνης καθώς και το πιθάρι που την έκαψαν. Και η τρεις τάφοι των Αγίων βρίσκονται στο μοναστήρι για προσκύνημα.
![]() |
η Τίμια Κάρα του Αγ. Ραφαήλ |
![]() |
Το πιθάρι που έκαψαν την Αγία Ειρήνη |
Η μνήμη των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης εορτάζεται πανηγυρικά την Τρίτη ημέρα του Πάσχα (Λαμπροτρίτη).
Για την ημέρα αυτή πλήθος πιστών καταφθάνουν από τα πέρατα του κόσμου. Περισσότερα για το μοναστήρι του Αγ. Ραφαήλ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Ταξιάρχης Μανταμάδου – Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου
Το Ιερό Προσκύνημα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Μανταμάδο, στο ΒΑ τμήμα της Λέσβου, 36 χλμ. από τη Μυτιλήνη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στο νησί.
Το 900 με 1000, η ζωντανή παράδοση του Μανταμάδου, τοποθετεί την κατασκευή της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με αίμα των μοναχών που σφαγιάσθηκαν από τους Σαρακηνούς. Η παράδοση είναι τόσο ζωντανή και τα γεγονότα και οι τοποθεσίες που αναφέρονται πραγματικές, που θα πρέπει να έχουν άμεση σχέση με την ιστορία. Οι αιώνες δεν κατόρθωσαν στο πέρασμά τους να παραλείψουν ή να προσθέσουν κάτι στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις φοβερές εκείνες ημέρες.
Πολλές εκατοντάδες χρόνια πέρασαν από τότε που η ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου με το σκούρο αιμάτινο χρώμα της παραμένει αναλλοίωτη, ζωντανή, μακριά από τον νόμο της φθοράς και του χρόνου. Μακριά από τη φθορά του ασπασμού χιλιάδων πιστών που κάθε χρόνο κατακλύζουν τον Ιερό Ναό Του.
Η ιστορία του σπαθιού Του Ταξιάρχη Μανταμάδου
Στο μοναστήρι Ταξιάρχη Μανταμάδου υπάρχουν πολλά αφιερώματα – τάματα από απλούς ανθρώπους μέχρι πιλότους της πολεμικής αεροπορίας.
Από τα πιο επιβλητικά τάματα είναι το μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-5A Freedom Fighter με την ευδιάκριτη ονομασία “Αλέξανδρος ο Μακεδών” που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του Ναού.
Ιερά Μονή Λειμώνος (Μονή Αγίου Ιγνατίου)
Το καθολικό και ο γύρω αύλειος χώρος είναι άβατα για τις γυναίκες. Εξαίρεση αποτελεί η ημέρα της Πανηγύρεως του Αγίου Ιγνατίου στις 14 Οκτωβρίου, οπότε και επιτρέπεται η είσοδός στις γυναίκες στην αυλή του καθολικού, αλλά όχι στην εκκλησία, μπορούμε όμως να επισκεφτούμε τις υπόλοιπες εκκλησίες της μονής.
Παναγία Αγιάσου (Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου)
Αν επισκεφτείτε την εκκλησία μην παραλείψετε να πιείτε Καϊνάρι στα γραφικά καφενεία
Η Παναγία η Γλυκοφιλούσα στην Πέτρα της Λέσβου – Μυτιλήνης
Stay connected