Now Reading
Τα μεγαλύτερα μοναστήρια της Λέσβου. Εκκλησιαστικός τουρισμός στη Λέσβο – Μυτιλήνη

Τα μεγαλύτερα μοναστήρια της Λέσβου. Εκκλησιαστικός τουρισμός στη Λέσβο – Μυτιλήνη

Η Μυτιλήνη και γενικότερα το νησί της Λέσβου φημίζεται για τα μοναστήρια του και είναι ο ιδανικός προορισμός για εκκλησιαστικό τουρισμό. μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr

Οι μεγαλύτερες εκκλησίες μας είναι το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, οι Ταξιάρχης Μανταμάδου, η μονή Λειμώνος, η Παναγιά Αγιάσου και η Παναγία η Γλυκοφιλούσα στην Πέτρα 

Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ

μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr

Η Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ είναι πλέον ένα από τα πιο ξακουστά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας μας. Βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την Λουτρόπολη της Θερμής στον Λόφο των Καρυών, που έγινε τόπος μαρτυρίου. Απέχει 14 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη.

 Ο Άγιος Ραφαήλ με τον Άγιο Νικόλαο μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 εγκαταστάθηκαν και έζησαν ειρηνικά για 9 περίπου χρόνια στην Μονή που ήταν αφιερωμένη στο Γενέσιο Της Θεοτόκου.
 Το 1463 έγινε ένα κίνημα στην Θερμή και οι Χριστιανοί ανέβηκαν να κρυφτούν στο Μοναστήρι. Μαζί τους ήταν ο Δάσκαλος Θεόδωρος με τον Προεστό Βασίλειο (πατέρα της δωδεκάχρονης Αγίας Ειρήνης) και την οικογένειά του.

 Οι Τούρκοι έφτασαν στο Μοναστήρι την Μεγάλη Παρασκευή, συνέλαβαν τον Ηγούμενο Ραφαήλ, τον Διάκονο Νικόλαο, την οικογένεια του Προεστού και τον Δάσκαλο.
 Άρχισαν να τους βασανίζουν για να ομολογήσουν πού κρύβονται οι άλλοι Χριστιανοί και για να αρνηθούν την Πίστη τους.


Η Αγία Ειρήνη, που όταν μαρτύρησε ήταν μόλις 12 χρονών κοριτσάκι. Παρότι μικρή σε ηλικία, άντεξε πολλά βασανιστήρια. Πρώτα της έκοψαν το ένα χέρι και ύστερα την έβαλαν σε ένα πιθάρι και την έκαψαν. Αυτό έγινε μπροστά στα μάτια των ανήμπορων γονιών της. Τα οστά της βρέθηκαν κοντά στους τάφους των άλλων μαρτύρων.

Στον Άγιο Ραφαήλ έκαναν πολλά μαρτύρια. Τον χτυπούσαν με τα ρόπαλα, Τον έσερναν από τα μαλλιά και την γενειάδα, Τον έδειραν με αγριότητα, Τον κεντούσαν με τις λόγχες και μετά Τον κρέμασαν ανάποδα σε μία καρυδιά, Τον πριόνισαν από το στόμα και απέκοψαν την σιαγόνα Του την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, την Λαμπροτρίτη, που εορτάζεται η μνήμη τους.

μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr
Τάφος Αγίου ΡαφαήλΤον Άγιο Νικόλαο Τον είχαν δέσει σε μία καρυδιά, τον κεντούσαν με τις λόγχες και βλέποντας να πριονίζουν τον Αγαπημένο Του Ηγούμενο έπαθε συγκοπή.

Στο μοναστήρι φυλάσσονται η Τίμια Κάρα (το κεφάλι)  του Αγίου Ραφαήλ, το χεράκι της Αγίας Ειρήνης καθώς και το πιθάρι που την έκαψαν. Και η τρεις τάφοι των Αγίων βρίσκονται στο μοναστήρι για προσκύνημα.

μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr
η Τίμια Κάρα του Αγ. Ραφαήλ
μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr
Το πιθάρι που έκαψαν την Αγία ΕιρήνηΗ μνήμη των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης εορτάζεται πανηγυρικά την Τρίτη ημέρα του Πάσχα (Λαμπροτρίτη).


Για την ημέρα αυτή πλήθος πιστών καταφθάνουν από τα πέρατα του κόσμου. Περισσότερα για το μοναστήρι του Αγ. Ραφαήλ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Ταξιάρχης Μανταμάδου – Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου


Το Ιερό Προσκύνημα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Μανταμάδο, στο ΒΑ τμήμα της Λέσβου, 36 χλμ. από τη Μυτιλήνη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στο νησί.

μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.grΤο 900 με 1000, η ζω­ντανή παράδοση του Μανταμάδου, τοποθετεί την κατασκευή της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με αίμα των μοναχών που σφαγιάσθηκαν από τους Σαρακηνούς. Η παράδοση είναι τόσο ζωντανή και τα γεγονότα και οι τοποθεσίες που αναφέρονται πραγματικές, που θα πρέπει να έχουν άμεση σχέση με την ιστο­ρία. Οι αιώνες δεν κατόρθωσαν στο πέρασμά τους να παραλεί­ψουν ή να προσθέσουν κάτι στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις φοβερές εκείνες ημέρες.

μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr

Πολλές εκατοντάδες χρόνια πέρασαν από τότε που η ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου με το σκούρο αιμάτινο χρώμα της παραμένει αναλλοίωτη, ζωντανή, μακριά από τον νόμο της φθοράς και του χρόνου. Μακριά από τη φθορά του ασπασμού χιλιάδων πιστών που κάθε χρόνο κατακλύζουν τον Ιερό Ναό Του.

Η ιστορία του σπαθιού Του Ταξιάρχη ΜανταμάδουΣτο μοναστήρι Ταξιάρχη Μανταμάδου υπάρχουν πολλά αφιερώματα – τάματα από απλούς ανθρώπους μέχρι πιλότους της πολεμικής αεροπορίας.
Από τα πιο επιβλητικά τάματα είναι το μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-5A Freedom Fighter με την ευδιάκριτη ονομασία “Αλέξανδρος ο Μακεδών” που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του Ναού.

μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr


Ιερά Μονή Λειμώνος (Μονή Αγίου Ιγνατίου)

Βρίσκεται στο κέντρο της Λέσβου και σε απόσταση 3 χλμ. από την Καλλονή στο δρόμο προς Ερεσσό και 43χλμ από την Μυτιλήνη. Ιδρύθηκε το 1526 από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό πάνω στα ερείπια βυζαντινού μοναστηριού και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Έκτοτε, έγινε τόπος ασκητισμού και λατρείας για όλη τη γύρω περιοχή. Ονομάστηκε Λειμώνος εξαιτίας του λιβαδιού (λειμώνα) στο οποίο είναι χτισμένη εδώ και περίπου πέντε αιώνες συνεχούς λειτουργίας. 

μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr


Στο ιεροφυλάκιο της Μονής φυλάσσονται και λείψανα του αγίου Ιγνατίου και άλλων αγίων, καθώς και τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, αλλά και τεμάχιο από την Τιμία Ζώνη της Παναγίας.

Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει τις αξιόλογες τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του μοναστηριού και χρονολογούνται από τον 16ο-17ο αιώνα. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο και διέπεται από την τεχνοτροπία του οθωμανικού μπαρόκ.

Η Μονή έχει στην κυριότητά της σπουδαιότατα εκκλησιαστικά κειμήλια, ενώ η βιβλιοθήκη της φιλοξενεί περίπου 5.000 βιβλία. 

Το καθολικό και ο γύρω αύλειος χώρος είναι άβατα για τις γυναίκες. Εξαίρεση αποτελεί η ημέρα της Πανηγύρεως του Αγίου Ιγνατίου στις 14 Οκτωβρίου, οπότε και επιτρέπεται η είσοδός στις γυναίκες στην αυλή του καθολικού, αλλά όχι στην εκκλησία, μπορούμε όμως να επισκεφτούμε τις υπόλοιπες εκκλησίες της μονής.

μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr

Η Μονή Λειμώνος στεγάζει, επίσης, λαογραφικό και γεωλογικό μουσείο, λεσβιακό σπίτι και γηροκομείο.
 Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω την προσωπική μου ιστορία. Είχα επισκεφτεί πρώτη φορά το μοναστήρι σε σχολική εκδρομή όταν πήγαινα ακόμη στο δημοτικό. Είχα μαλώσει με τον δάσκαλο καθώς δεν μπορούσα με τίποτα να δεχτώ ότι μου απαγορεύεται η είσοδος στην συγκεκριμένη εκκλησία και ας προσπαθούσε ο άνθρωπος να μου εξηγήσει πόσο σημαντικό είναι το άβατο των γυναικών.

Παναγία Αγιάσου (Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου)


Στο κέντρο της Αγιάσου βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Λέσβου, ο εντυπωσιακός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η ιστορία του είναι άρρηκτα δεμένη με την εικόνα της Παναγίας με την επιγραφή «Αγία Σιών», σε παραφθορά της οποίας οφείλεται η ονομασία του οικισμού.

μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr


Ο ναός οικοδομήθηκε το 1170-1173 για να στεγάσει την εικόνα που είχε φέρει μαζί με άλλα κειμήλια από τα Ιεροσόλυμα ο ιερομόναχος Αγάθων ο Εφέσιος τον 9ο αιώνα, την εποχή της εικονομαχίας. Ο σημερινός ναός οικοδομήθηκε το 1815 και ανακαινίσθηκε εσωτερικά για τελευταία φορά το 1977.

Είναι μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με τετράρριχτη στέγη και νάρθηκα με κιονοστοιχία που προεκτείνεται στις πλευρές του κτηρίου. Το ιερό έχει τρεις Άγιες Τράπεζες, από τις οποίες η δεξιά είναι αφιερωμένη στον Άγιο Χαράλαμπο και η αριστερή στον Άγιο Νικόλαο. 
Το εσωτερικό του ναού έχει πλούσιο διάκοσμο που ολοκληρώθηκε το 1838, όπως αναφέρει επιγραφή στον νάρθηκα και  θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο.

μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr

Στο μεταξύ, γύρω στο 1453, δηλαδή τότε που αλώθηκε η Πόλη από τους Τούρκους, οι Χριστιανοί του ναού βλέποντας ότι η εικόνα της Παναγίας άρχισε να καταστρέφεται από το πέρασμα του χρόνου, ανέθεσαν σ’ έναν καλό αγιογράφο να κάνει ένα πιστό αντίγραφο της παλιάς εικόνας για να κρύψουν την πρωτότυπη. 

Η εικόνα – αντίγραφο είναι εξαίρετο έργο βυζαντινής τέχνης. Το 1838 η πρωτότυπη εικόνα βρέθηκε κρυμμένη στο εσωτερικό της νεότερης εικόνας  της Παναγίας, μέσα σε ξύλινο κουτί και τυλιγμένη σε ύφασμα βουτηγμένο σε κηρομαστίχα, αλλά φοβερά κατεστραμμένη.

μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr


Στην Παναγία Αγιάσου υπάρχουν πολλές ακόμη αξιόλογες φορητές εικόνες που χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 19ο αιώνα. Ο ναός πλαισιώνεται από ξενώνα, πνευματικό κέντρο, λαογραφικό και εκκλησιαστικό μουσείο με πολλά και πολύτιμα κειμήλια, και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου όπου σαν έθιμο στην Μυτιλήνη πηγαίνουμε στην εκκλησία με τα πόδια διανύοντας μία απόσταση περίπου 30χλμ και μία τεράστια ανηφόρα που οδηγεί στο χωριό μέσα από χωράφια και ονομάζεται πατωμένη

Αν επισκεφτείτε την εκκλησία  μην παραλείψετε να πιείτε Καϊνάρι στα γραφικά καφενεία


Η Παναγία η Γλυκοφιλούσα στην Πέτρα της Λέσβου –  Μυτιλήνης

Στην κορυφή του βράχου της Πέτρας ύψους σαράντα περίπου μέτρων, βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, σε θέση οχυρή και απόρθητη.

μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr


Ένα από τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα, τα οποία έχει να επιδείξει όχι μόνο η κωμόπολη Πέτρα, αλλά και το νησί της Μυτιλήνης είναι το σεβάσμιο και ιστορικό προσκύνημα «Παναγία η Γλυκοφιλούσα». 

See Also
Σπήλαιο-Αγγίτη-Δράμα

Εκατοντάδες πιστών, κάθε χρόνο, ανεβαίνουν τα 114 λαξευμένα σκαλοπάτια της για να επισκεφθούν τον ναό και να προσευχηθούν στη χάρη της Παναγίας. Χτισμένη στην κορυφή βράχου, σε ύψος 40 μ., ή Παναγία της Πέτρας, όπως είναι επίσης γνωστή, δεσπόζει αιώνες τώρα σαν απόρθητο οχυρό και χαρίζει στο βλέμμα μια εκπληκτική πανοραμική θέα της περιοχής.


μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr


Στο εσωτερικό σώζονται σπάνιες βυζαντινές εικόνες και ένας εξαιρετικής αισθητικής ξυλόγλυπτος επισκοπικός θρόνος. Στην ίδια θέση πιθανολογείται ότι υπήρχε μικρότερος ναός από τον 15ο αιώνα ενώ τον 17ο αιώνα χτίστηκε εκεί μεγαλύτερος ναός με κελιά.

μεγαλύτερα μοναστήρια Μυτιλήνη Λέσβος lolmoms.gr


Αποτέλεσε και αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που κάθε χρόνο ανεβαίνουν τα 114 σκαλοπάτια για να προσκυνήσουν τη Μεγαλόχαρη, να σταθούν με δέος και να προσευχηθούν στην Αγία Εικόνα της Μεγαλόχαρης στην κορυφή του Ιερού βράχου και να νιώσουν την καρδιά τους να πάλλεται από ευλάβεια και σεβασμό. 

Δείτε σε υπέροχο video την Παναγία της Πέτρας

Τηλέφωνα επικοινωνίας Ναών
Μοναστήρι Αγ. Ραφαήλ  22510-71708
Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου 2253 061221
Μονή Λειμώνος  2253 022798
Ναός Παναγίας Αγιάσου 22520-22242
Ναός Παναγίας Πέτρας 2253041376

 Εύχομαι κάποια στιγμή στη ζωή σας να καταφέρετε να επισκεφτείτε την Μυτιλήνη και να δείτε όλα αυτά τα πανέμορφα μοναστήρια μας από κοντά.
 Το νησί μπορεί να είναι κατάλληλο για εκκλησιαστικό τουρισμό αλλά η ομορφιά του δεν σταματά εκεί. Φέτος το καλοκαίρι θα σας αποκαλύψω σε επόμενα άρθρα πολλές πλευρές του νησιού της Λέσβου τόσο για κλασικούς τουρίστες όσο και για εναλλακτικούς! Εδώ μπορείτε να δείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Λέσβου και τα μέρη που αξίζει να πάτε

Καλό καλοκαίρι
Με αγάπη
lol mommy

Stay connected

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook 


Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή όλου ή μέρος του περιεχομένου και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας χωρίς την έγκρισή μας.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top