Με καταγωγή από τα βάθη της Νότιας Τουρκίας τα Άδανα αλλά βαθύ ρίζωμα στον γραφικό οικισμό της Αγιάσου στη Λέσβο, το καϊνάρι αποτελεί ένα δυναμωτικό ρόφημα που μοιάζει με τσάι και πίνεται συνήθως ζεστό τον χειμώνα.
Έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και είναι πολύ αρωματικό! Στα Τούρκικα σημαίνει kaynar «βραστός» ή «πράγμα που βράζει, που κοχλάζει», μεταφορικά όμως δηλώνει και την όμορφη αλλά απρόσιτη γυναίκα.
Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος τσαγιού με έντονο βαθυκόκκινο χρώμα, που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά μπαχαρικά, βότανα και μυρωδικά, δημιουργώντας μια έκρηξη γεύσεων για τον ουρανίσκο προσφέροντας τόνωση, ευεξία και ανθεκτικότητα απέναντι στα κρυολογήματα.
Το Αγιασιώτικο καϊνάρι σερβίρεται στα καφενεία του χωριού αλλά ετοιμάζεται και στα σπίτια όπως το χαμομήλι, καθώς θεωρείται εξαιρετικά θεραπευτικό ρόφημα.

Συνταγή Καϊνάρι Αγιασώτικο
Υλικά για καϊνάρι
- Πόσιμο νερό
- Ξυλάκια κανέλας
- Λίγο μπαχάρι
- Γαρίφαλο
- Φλούδες πορτοκαλιού
- Τσάι του βουνού
- Φασκόμηλο
- Πιπερόριζα
- Γκαλανγκάλ (μπλε τζίντερ)
- και ότι άλλο μπαχαρικό θεωρείτε ότι του ταιριάζει!
Εκτέλεση συνταγή για καϊνάρι
Φτιάχνουμε ένα μείγμα από τα μπαχαρικά και τα αφεψήματά μας και το βράζουμε σε νερό μαζί με την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού για περίπου 15 λεπτά υπολογίζοντας έως 1 κουταλιά για κάθε φλιτζάνι.
Προς το τέλος ρίχνουμε τη ζάχαρη ή το μέλι. Πριν σουρώσουμε και σερβίρουμε το καϊνάρι, το αφήνουμε λίγο να σταθεί και στη συνέχεια του προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγη καρυδόψιχα τριμμένη.

Σήμερα υπάρχουν μπαχαράδικα που πουλούν έτοιμα μείγματα για καϊνάρι Έτοιμο μείγμα για καΐνάρι παράγει επίσης η εταιρεία Kalypso που το διαθέτει και μέσω του e-shop της
Για να φτιάξουμε καϊνάρι με έτοιμο μείγμα, αρκεί να ρίξουμε 1/4 κουταλάκι από την σκόνη του μείγματος σε πολύ ζεστό νερό ενώ με μία κουταλιά μέλι, η γεύση του απογειώνεται.

Τα φιλιά μου από Μυτιλήνη
lol mommy