Now Reading
Ιντερνετικός εκφοβισμός – Cyber Bullying

Ιντερνετικός εκφοβισμός – Cyber Bullying

 Σχεδόν όλοι έχουμε υποστεί bulling (μπούλινγκ) κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
 Ο εκφοβισμός συμβαίνει παντού. Αυτό μπορεί να είναι στο σχολείο, στο χώρο εργασίας ή ακόμη και σε ένα γήπεδο.


Τι σημαίνει Bulling;
 Όταν ένα άτομο μας κάνει να αισθανόμαστε φοβισμένοι ή αποκλεισμένοι τότε αυτό λέγετε Bulling και μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως λεκτική ή σωματική βία, απειλές, ρατσιστικά σχόλια για την καταγωγή ή την εμφάνισή μας κλπ.
 Κάθε φορά που κάποιος ο οποίος βρίσκεται σε θέση «εξουσίας» έναντι άλλου προσώπου, υπάρχει η πιθανότητα του εκφοβισμού.
 Ο εκφοβισμός είναι η συσσώρευση αρνητικών ενεργειών, όπως απειλές ή βία από ένα άτομο σε άλλο για να τους κάνει να αισθάνονται φοβισμένοι ή αποκλεισμένοι. Το μπούλινγκ μπορεί να είναι και κάτι πιο απλό, όπως τα προσβλητικά παρατσούκλια. 
Τι είναι όμως ο ιντερνετικός εκφοβισμός ή Cyber Bulling;
 Cyber bulling ονομάζουμε τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο δηλαδή στο internet.  Την παρενόχληση μέσω της τεχνολογίας.
 Επειδή τα παιδιά στις μέρες μας είναι σχεδόν πάντα “συνδεδεμένα” δηλαδή online, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός έχει γίνει μια μεγάλη ανησυχία για πολλά παιδιά και γονείς. Ένας bully (διαδικτυακός εκφοβιστής) μπορεί να διαδίδει φήμες, ενοχλητικά μηνύματα ακόμη και μορφοποιημένες εικόνες σε έναν προσωπικό ιστότοπο (π.χ. Facebook) σε λίγα μόνο λεπτά χρησιμοποιώντας μηνύματα κειμένου κινητού τηλεφώνου, άμεσα μηνύματα, ιστοσελίδες και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
 Ακόμη χειρότερα, τα παιδιά που είναι θύματα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού έχουν λίγα σημεία για να κρυφτούν. Οι φήμες διαδίδονται γρήγορα και δυνητικά σε εκατοντάδες ταυτόχρονα, οπότε η εμβέλεια είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι θα συνέβαινε με τον εκφοβισμό πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι cyber bullies μπορεί να είναι οποιοσδήποτε.
 Με την ευκολία και την προφανή ανωνυμία του Διαδικτύου, η τεχνολογία έχει εξουσιοδοτήσει περισσότερα παιδιά να γίνονται μπελάδες οι οποίοι διαφορετικά δεν θα ήταν σε θέση να εκφοβίσουν.
 Οποιοσδήποτε, αν είναι ταπεινός, ντροπαλός, μικρός ή φοβισμένος, μπορεί τώρα να μετατραπεί σε cyber bully και να εκφοβίζει στον κυβερνοχώρο.
 Ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο είναι μοναδικός διότι δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία του θύτη αλλά και το θύμα δεν μπορεί αντιδράσει  στην απειλή. Ακόμη και ένα απλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην αυτοεκτίμηση ενός θύματος.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, το Διαδίκτυο δεν είναι ανώνυμο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν την προέλευση των μηνυμάτων και ενδεχομένως να επικοινωνήσουν με τον πάροχο υπηρεσιών Ίντερνετ (ISP) ή ακόμα και με την αστυνομία, εάν χρειάζεται.
(Αναλυτικότερα στο τέλος του άρθρου)

Αυτό που είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό είναι ότι τα παιδιά συχνά δεν αναφέρουν τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο επειδή φοβούνται ότι οι γονείς τους θα αντιδράσουν και θα αποσυνδέσουν το Διαδίκτυο, θα βγάλουν το κινητό τους τηλέφωνο ή άλλο κομμάτι τεχνολογίας που δεν θέλουν να χάσουν.

Αρκετοί γονείς στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους εχθρούς του κυβερνοχώρου, συχνά καταλήγουν να τιμωρούν το θύμα αντί να ενεργούν για τις πράξεις των byllies (διαδικτυακή δράστες).

Ο δράστης στον κυβερνοχώρο είναι παρόμοιος με εκείνων που φοβερίζει πρόσωπο με πρόσωπο. Η μόνη διαφορά είναι τα μέσα με τα οποία οι bullies συνδέονται με το θύμα τους.

Τι κάνουν οι Bullies;
Οι Bullies χρησιμοποιούν τακτικές για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του στόχου τους. Χρησιμοποιούν αυτές τις τακτικές για να δημιουργήσουν φόβο στο πρόσωπο που είναι ο στόχος των ενεργειών τους, και μόλις δημιουργηθεί αυτός ο φόβος, ο νταής έχει τώρα τον έλεγχο.

Ορισμένες τακτικές εκφοβισμού περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• Λεκτική επίθεση (αποκαλούν το θύμα τους με κάποιο προσβλητικό παρατσούκλι) 
• Φυσική βία (χρήση φυσικής επιθετικότητας) 
• Απειλές 
• Εκφοβισμός 
• Απομόνωση (απομονώνουν ή απορρίπτουν το θύμα τους προτρέποντας και άλλους να κάνουν το ίδιο) 
• Διάδοση φήμης 
• Διαδικτυακός – Ιντερνετικός εκφοβισμός (απειλητικά ή ενοχλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)


Αν είσαι θύμα Bullying
• Μην απαντάτε στα μηνύματα των cyber bullies
• Μίλησε σε έναν ενήλικα που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι όπως θα έκανες και σε άλλες περιπτώσεις που κάποιος θα σε ενοχλούσε με φυσική παρουσία. Να ξέρεις πως αν το αγνοήσεις θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.
• Τα άμεσα μηνύματα (π.χ. yahoo instant messenger, Microsoft Messenger,facebookκλπ) αντιμετωπίζονται καλύτερα με το κλείδωμα μηνυμάτων από ορισμένους αποστολείς
• Οι cyber bullies συχνά φτιάχνουν ψεύτικους λογαριασμούς e-mail για να στέλνουν απειλητικά ή ενοχλητικά e-mails. Εάν λαμβάνετε απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δώστε εντολή στο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να μπλοκάρει μηνύματα από τη διεύθυνση αυτή. Στη συνέχεια, ενημερώστε τον παροχέα υπηρεσιών Internet.
• Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια ή να καταγγείλεις το γεγονός καλώντας την ηλεκτρονική δίωξη στο 11188
• Μην διαγράψεις τα μηνύματα που λαμβάνεις από τον/τους ψηφιακούς εκφοβιστές. Δεν χρειάζεται να τα διαβάσεις, απλά  κράτησε τα αποθηκευμένα σαν αποδείξεις. Ενδεχομένως να λάβεις παρόμοια μηνύματα και από άλλους λογαριασμούς.
Η ηλεκτρονική δίωξη ή/και η εταιρία παροχής internet θα χρησιμοποιήσουν τα μηνύματα για να σε βοηθήσουν.
• Αν χρειαστεί αγόρασε ένα καινούριο αριθμό κινητού τηλεφώνου ή φτιάξε ένα καινούριο λογαριασμό mail τον οποίο θα δίνεις σε ένα άτομο κάθε φορά.

Συμβουλές για γονείς
• Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας καταλαβαίνουν πόσο απέραντο και δημόσιο είναι το Διαδίκτυο
Υπενθυμίστε συχνά στα παιδιά πως οτιδήποτε δημοσιεύουν ή στέλνουν σε μήνυμα μπορεί να διαβαστεί από οποιονδήποτε στον κόσμο.
• Μιλήστε στα παιδιά σας για το διαδικτυακό bullying και σιγουρευτείτε πως έχουν καταλάβει τι είναι και πως δεν είναι λιγότερο σοβαρό ή ανεκτικό σε σχέση με άλλες μορφές bullying.
• Τοποθετείστε τον υπολογιστή σε κάποιο κοινό χώρο του σπιτιού για να έχετε καλύτερο έλεγχο και να μπορείτε να βλέπετε τι στέλνει ή λαμβάνει το παιδί σας.
• Εγκαταστήστε κάποιο λογισμικό που θα σας βοηθήσει στην παρακολούθηση της δραστηριότητας.Υπάρχουν επίσης αρκετά προγράμματα γονικού ελέγχου που φιλτράρουν chat rooms  και άμεσα μηνύματα.


Υπάρχουν διάφοροι  πόροι σχετικά με την ανοχή που είναι διαθέσιμοι στο Διαδίκτυο που σας ενθαρρύνουμε να διαβάσετε για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε αυτό το πολύ σημαντικό και συχνά αμφιλεγόμενο θέμα.
 Για αρχάριους δοκιμάστε www.tolerance.org στα Αγγλικά 
Ενημερωθείτε και στο ελληνικό site της ηλεκτρονικής δίωξης www.cyberkid.gr για ότι έχει σχέση με τα παιδιά και το διαδίκτυο.
 Στο www.cyberalert.gr μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με ηλεκτρονικά εγκλήματα, ηλεκτρονικές απάτες, καταπάτηση προσωπικών δεδομένων, παιδική πορνογραφία, κλπ.

Μπορείτε να ζητάτε βοήθεια στον 5ψήφιο αριθμό της ηλεκτρονική δίωξης εγκλημάτων 11188 (αστική χρέωση)

 Για να σταματήσει ο εκφοβισμός, πρέπει πρώτα να τον αναγνωρίσετε.Stay connected
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook 


Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή όλου ή μέρος του περιεχομένου και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας χωρίς την έγκρισή μας.
View Comments (4)
  • Έχεις απόλυτο δίκιο Χριστίνα μου, άλλα χρόνια, πιο αγνά και πιο όμορφα τα δικά σας. Στην δική μου σχολική ηλικία υπήρχε το bullying αλλά δεν το γνωρίζαμε ούτε σαν όρο ούτε μπορούσε κανείς να σκεφτεί τις συνέπειες που είχε στην ψυχολογία και στον μελλοντικό χαρακτήρα των παιδιών.

  • Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, έχει μεγάλη σημασία και αισθάνομαι πως αναγνωρίζεται ο κόπος μου όταν ακούγονται αυτά τα λόγια από εσένα που είσαι δασκάλα. Μακάρι όλοι οι δάσκαλοι να σκέφτονταν να κάνουν τέτοιες συζητήσεις με τους μαθητές τους.

  • Τα μάτια σας 14 όσοι έχετε μικρά παιδιά…. εμείς εφαρμόζαμε το τείχος προστασίας μέσα στο σπίτι για το διαδίκτυο όταν τα παιδιά μας ήταν μικρά. Ευτυχώς το φυσικό bullying δεν είχε ακόμη παρουσιαστεί στα σχολεία ή καλύτερα να πως πως ήμασταν τυχεροί που δεν το βιώσαμε τουλάχιστον με την μικρότερη κόρη μας.

  • Νομίζω πως είναι υπέροχο άρθρο για να παρουσιαστεί στους γονείς και να είναι η αφορμή για συζήτηση με τα παιδιά και τους δασκάλους!!! Είναι τρομερό αλλά συμβαίνει και μάλιστα σε μεγάλη συχνότητα!!! Μπράβο σου για τη σκέψη και την ολοκληρωμένη και τόσο ώριμη ανάρτηση. Πάντα έχω να κρατήσω κάτι φεύγοντας από εδώ!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top