Now Reading
Διδάξτε στους εφήβους να παραμένουν ασφαλής στο διαδίκτυο.

Διδάξτε στους εφήβους να παραμένουν ασφαλής στο διαδίκτυο.


 Η εφηβεία των παιδιών είναι αδιαμφισβήτα η δυσκολότερη περίοδος για τους γονείς.
 Σε αυτή τη περίεργη φάση της ζωής τους έχουμε σαν γονείς να αντιμετωπίσουμε πολλά μέτωπα, ακολουθώντας τους σημερινούς ρυθμούς της κοινωνίας μας

 Μπορεί ακόμη να μην έχω παιδί στην εφηβεία αλλά όλο και συχνότερα ακούω από φίλες μου με μεγαλύτερα παιδιά πως η κόρη τους ή ο γιος τους ζήτησε να φτιάξει profil στο facebook ή βλέπω εφήβους να διατηρούν σελίδα στα social media.

 Κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο! Αν έχετε απαγορέψει στο παιδί σας να έχει προφίλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο π.χ facebook για πόσο καιρό ακόμη πιστεύετε ότι θα είστε σε θέση να το κάνετε; όταν μάλιστα είναι τόσο εύκολο να αποκτήσει κανείς ένα προφίλ.

 Δεν θα χρειαστεί ούτε e-mail να έχει καθώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αριθμό του κινητού του άρα να το κάνει κρυφά!
 Καλύτερα είναι λοιπόν να μάθετε στο παιδί σας πως να μένει ασφαλή στο διαδίκτυο.

 Ας δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό και τι μας συμβουλεύει ο οργανισμός εκπαίδευσης γονέων kidproof safety.


24-notice-is-the-key Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το διαδίκτυο είναι ένας χώρος και όχι πράγμα!!!
Καθώς το Διαδίκτυο έχει γίνει ένα τόσο διαδεδομένο μέρος της ζωής των ενηλίκων και των παιδιών, είναι σημαντικό να αρχίσουμε από πολύ νεαρή ηλικία τον διάλογο με τα παιδιά για την ασφάλεια τους στον κυβερνοχώρο.
 Το Διαδίκτυο επιτρέπει στους χρήστες να διαβάζουν βιβλία online, να παίζουν παιχνίδια και να συνομιλούν με φίλους αλλά ίσως να κάνουν και κάτι που δεν θα έπρεπε.

Η 24ώρη ανακοίνωση είναι το κλειδί
 Για να κρατήσουμε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με το παιδί μας και να διασφαλίσουμε ότι ο έφηβος έχει ένα ασφαλή προσωπικούς ιστότοπους, θα πρέπει να τους ζητήσουμε να μας τους δείξουν, αφού τους προειδοποιήσουμε 24ώρες νωρίτερα!

Μα πως; Αν τους πούμε ότι αύριο θα ελέγξω το προφίλ σου, δεν θα διαγράψουν ότι δεν πρέπει να δούμε;;;

Και εξηγώ

 Φυσικά και θα το κάνουν! Αλλά αυτό είναι και το καλό, άλλωστε το ζητούμενο και ο στόχος μας δεν είναι να τους πιάσουμε στα πράσα να κάνουν κάτι κακό αλλά να δώσουμε στους έφηβους χρόνο να σκεφτούν και να αξιολογήσουν τις πράξεις τους.
 Όταν δώσετε στα παιδιά σας προειδοποίηση 24 ωρών, θα αναγκαστούν να χτενίσουν τους ιστότοπούς τους και ειδικότερα να επαναξιολογήσουν για πιθανό επικίνδυνο ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εικόνες, αναρτήσεις, τραγούδια, μηνύματα ή ακόμη και συνδέσμους σε φίλους online που δεν έχετε εγκρίνει.
 Θα τους κάνει να σκεφτούν και να διαβάσουν κάθε πληροφορία στον ιστότοπό τους και να αφαιρέσουν αυτό που θεωρούν ακατάλληλο. 

 Στη διαδικασία, τα παιδιά σας θα αναπτύξουν ζωτικής σημασίας ικανότητες κριτικής σκέψης που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

See Also

 Δεν έχει σημασία ότι μπορεί να διαγράψουν τμήματα που δεν θα δείτε ποτέ, το σημαντικό είναι ότι έριξαν μια προσεκτική ματιά στον ιστότοπό τους, σκέφτηκαν το περιεχόμενο, διαπίστωσαν ότι δεν ήταν κατάλληλο ή ασφαλές και το αφαίρεσαν – οι ίδιοι.
 Δεν φτάνει να πείτε στα παιδιά να προσέχουν και να μένουν ασφαλή αλλά να τους διδάξετε πως να είναι ασφαλή! Ελέγξετε συχνά τα προφίλ τους με την μέθοδο της 24ωρης ανακοίνωσης και μιλήστε μαζί τους για το περιεχόμενο του. Δώστε στα παιδιά χρόνο να σκεφτούν τις ενέργειές τους .

 Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν στο μέλλον να διαχωρίσουν εύκολα το λάθος από το σωστό και να ακολουθούν τους κανόνες της οικογένειά σας

Η παραπάνω μέθοδος προτείνετε στα σεμινάρια για γονείς που διεξάγονται από τον οργανισμό kidproof safety για τον οποίο σας έχω ξαναμιλήσει αρκετές φορές, ιδιαιτέρως στα άρθρα μας “Πως θα καταλάβεις ότι κάποιος πλησιάζει με κακούς σκοπούς το παιδί σου” και στο video κοινωνικού πειράματος “Πως κινδυνεύουν τα παιδιά μας” 


 Εσάς πως σας φαίνεται η μέθοδος της 24ώρης ανακοίνωσης; 
Προσωπικά την θεωρώ αρκετά έξυπνη κίνηση καθώς πιστεύω πως πρέπει να σεβόμαστε τα παιδιά μας χωρίς να τα κάνουμε να αισθάνονται πως καταπατάμε τα προσωπικά τους δεδομένα και με αυτό τον τρόπο χτίζουμε μία σχέση εμπιστοσύνης, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να μας μιλήσουν και όχι να μας φοβούνται.

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη.


Stay connected

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook 


Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή όλου ή μέρος του περιεχομένου και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας χωρίς την έγκρισή μας.
View Comments (4)
  • Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου! Ακριβώς για τον λόγο ότι τα παιδιά έχουν social media από πολύ μικρή ηλικία πλέον είναι καλύτερα να τους κάνουμε να καταλαβαίνουν μόνοι τους τα λάθη τους

  • Από τις καλύτερες αναρτήσεις Τουλάκι μου! Θα χρησιμοποιήσω όσα λες στην τελευταία αποχαιρετιστήρια συνάντηση, παραπομπή στη σελίδα σου. Είναι τεράστιο το ζήτημα από πολύ μικρές κιόλας ηλικίας αν σκεφτείς πως τα περισσότερα παιδιά του Δημοτικού βρίσκονται παντού στα Social Media και πολλοί μαθητές έχουν κανάλι στο Youtube!

  • Δεν το έχω ζήσει ακόμη Χριστίνα μου αλλά μου ακούγετε λογικό να ρωτήσουν γιατί και τότε πράγματι πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρος και πειστικός στις απαντήσεις σου.

  • Συμφωνώ με τα παραπάνω και σε καμία περίπτωση δεν απαγόρευσα ποτέ στα παιδιά μου να φτιάξουν προφιλ σε κοινωνικά δίκτυα. Η επεξήγηση των κινδύνων είναι ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχτούν… τα παιδιά όταν τους απαγορεύεις κάτι το πρώτο που ρωτούν είναι "γιατί"? Κι εκεί πρέπει ο γονιός να είναι αρκετά εκπαιδευμένος για να απαντήσει. Όλα λοιπόν ξεκινούν και τελειώνουν σε εμάς!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top