Now Reading
Γνωριμία με τη Δυσλεξία

Γνωριμία με τη Δυσλεξία

Δυσλεξία στο lol moms φιλοξενούμε ένα άρθρο για την δυσλεξία ανανεώνοντας έτσι την πολύ χρήσιμη στήλη μας Ρωτάμε τους ειδικούς. Δυσλεξία μία λέξη που ακούμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, μία ανησυχία γονιών με μικρά παιδιά, ιδιαίτερα παιδιά δημοτικού.

Σήμερα η Ειρήνη Παπαδοπούλου θα  μας βοηθήσει  να γνωρίσουμε την Δυσλεξία και θα μας δώσει ιδέες και τρόπους αντιμετώπισής της δυσλεξίας.
Γράφει η Ειρήνη Παπαδοπούλου 
Ειδική Παιδαγωγός
Και συγκεκριμένα μας απαντά στις κάτωθι ερωτήσεις
Τι είναι η δυσλεξία;
Σε ποια ηλικία μπορούμε να τη διαγνώσουμε και από ποιους;
Πως αντιμετωπίζεται από τους γονείς;

Η δυσλεξία είναι μια ειδική μαθησιακή δυσκολία με ελλείμματα κυρίως στην ανάγνωση, στην ορθογραφία και στο γραπτό λόγο.
Να σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές είναι ανεξάρτητη από τη νοημοσύνη και δεν σχετίζεται με τον προφορικό λόγο.
Εμφανίζεται περισσότερο στα αγόρια με αναλογία 4:1 και οι αιτίες δεν έχουν προσδιοριστεί πλήρως ακόμα.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν όμως ότι η δυσλεξία έχει βάση σε αιτίες όπως: Κληρονομικότητα, γενετικοί και νευρολογικοί παράγοντες.
Επιπλέον η δυσλεξία μπορεί να προκληθεί από ένα συνδυασμό δυσκολιών στη φωνολογική επεξεργασία, στη μνήμη εργασίας και στην ταχύτητα επεξεργασίας. 


Learn about dyslexia

Τα βασικά συμπτώματα της δυσλεξίας είναι όταν τα παιδιά παρουσιάζουν:

Δυσκολίες στην ανάγνωση και στο νόημα του κειμένου. Συχνά συλλαβίζουν, αργούν να διαβάσουν, προσθέτουν η μαντεύουν λέξεις, αγνοούν τα σημεία στίξης χωρίς να καταλαβαίνουν το νόημα.

Αδυναμία στην ορθογραφία. Οι μαθητές γνωρίζουν τους κανόνες ορθογραφίας αλλά δεν μπορούν να τους εφαρμόσουν χωρίς υπενθύμιση. Κάνουν συχνά τα ίδια λάθη.

Δυσχέρεια στον προσανατολισμό. Δεν μπορούν να διακρίνουν δεξί-αριστερό ή να προσανατολιστούν στον μήνα και στην εποχή που βρισκόμαστε.

Διαταραχή της μνήμης. Δυσκολεύονται να συγκρατήσουν γεγονότα, ημερομηνίες με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται σε μαθήματα όπως ιστορία και θρησκευτικά.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα οι μαθητές να τοποθετούνται αρνητικά ως προς τις σχολικές δραστηριότητες και τη μάθηση.

Η περίοδος που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ένα παιδί με δυσλεξία είναι η αρχή της Γ δημοτικού, καθώς έχουν κατακτηθεί όλα τα φωνήματα και οι φθόγγοι σε αυτήν την ηλικία και μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν τα παιδιά υπολείπονται στη δεξιότητα της ανάγνωσης ή της γραφής.

Τα συμπτώματα, θα πρέπει να επιμείνουν για 6 μήνες, ώστε να ανησυχήσουμε. Να σημειωθεί ότι όλο τα περιστατικά με δυσλεξία δεν εμφανίζουν με την ίδια ένταση-τρόπο τα συμπτώματα.
Η διάγνωση είναι απαραίτητο να γίνεται από διεπιστημονική ομάδα που θα συμμετέχει: Ψυχολόγος, Ειδικός Παιδαγωγός, Λογοθεραπευτής, Εργοθεραπευτής και Παιδοψυχίατρος σε δημόσιο φορέα, όπως: ΚΕΔΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα και Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η δυσλεξία δεν θεραπεύεται, όμως βελτιώνεται με την εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων για αυτό έχει άξια η έγκαιρη διάγνωση!

Κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης για τους γονείς είναι οι εξής:

Χρήση υπολογιστών για αντιμετώπιση των λαθών της ορθογραφίας και μελέτη θεωρητικών μαθημάτων

Ηχογράφηση θεωρητικών μαθημάτων για καλύτερη εμπέδωση

Χρήση βοηθητικών σχεδιαγραμμάτων και εικόνων για την παραγωγή γραπτού λόγου

See Also

Εφαρμογή πολυαισθητηριακών μεθόδων για εκμάθηση ορθογραφίας όπως: πλαστελίνη, χρωματιστοί μαρκαδόροι και δια δραστικοί πίνακες προπαίδειας.

Τήρηση οπτικοποιημένου προγράμματος μελέτης, για να υπάρχει ρουτίνα στην καθημερινότητα.

Τονισμός μόνο των σημαντικών λαθών της ορθογραφίας. Επιπλέον δώστε νόημα στη γραφή, βάλτε το παιδί να γράψει τη λίστα με τα ψώνια, την αγαπημένη του συνταγή μαγειρικής!

Χορήγηση περισσότερου χρόνου στο παιδί για να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα ή να απαντήσει σε κάποια ερώτηση.

Επιλογή αγαπημένων παραμυθιών και κόμικς για να αισθανθεί το παιδί πιο ελκυστική την ανάγνωση.

Ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν συμμετέχουν στη μάθηση όλες οι αισθήσεις!

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι το παιδί με δυσλεξία δεν προγραμματίζει πότε θα θυμάται και πότε θα ξεχάσει κάτι που διδάχτηκε! Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και καλή διάθεση απέναντι στο άτομο με δυσλεξία!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα της  Ειρήνης στο blog της ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Συμβουλές για γονείς , ένα πολύ νέο αλλά χρήσιμο blog για την Ειδική αγωγή με αυτοσχέδιες ή DIY δραστηριότητες όπως θα λέγαμε στην γλώσσα της blogoσφαιρας που βοηθούν τα παιδιά.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το άρθρο 

Αυτοσχέδιο επιτραπέζιο για εμπέδωση ουδέτερων ουσιάστικων


Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ειρήνη για το υπέροχο αυτό Guest’s post που έγραψε για το lol moms και να σας ενημερώσω πως μπορείτε να βρείτε να άρθρα της Ειρήνης και στην σελίδα της στο facebook


Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή όλου ή μέρος του περιεχομένου και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας χωρίς την έγκρισή μας.
View Comments (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top