Now Reading
Έγκυος. ΕΤΩΝ 15

Έγκυος. ΕΤΩΝ 15

Δεύτερη Κυριακή του Μάη σήμερα, μέρα γιορτινή, χαρούμενη για τις απανταχού μητέρες.
Μητέρα, μάνα, μαμά λέξεις βαριές που περιγράφουν χιλιάδες ρόλους συναισθήματα και υποχρεώσεις. 
Υπάρχουν γυναίκες που πασχίζουν σωματικά και ψυχικά να αποκτήσουν ένα παιδί ενώ στον αντίποδα ή ζωή τα φέρνει και ένα παιδί περιμένει παιδί.

Την εμπειρία της μας περιγράφει η 40χρόνη σήμερα Χρύσα απαντώντας στις ερωτήσεις μας για το άρθρο του lolmoms.gr

15 years old pregnant
Χρύσα  έχεις 3 παιδιά. Ένα γιο 25 ετών,μία κόρη 20 και ένα τρίτο μόλις τριών, θα ήθελα να σε γυρίσω αρκετά πίσω και να μου περιγράψεις πως ένιωσες όταν διαπίστωσες πως περιμένεις παιδί σε τόσο μικρή ηλικία.

Όντος πολύ πολύ  πίσω,  όμως τα συναισθήματα αθάνατα και αξέχαστα
Καταρχήν
ντροπή , μιας και ήμουν πολύ μικρή 
άγνοια σε όλα 
φόβο πολύ φόβο
αλλά παράλληλα λόγω αγνοίας δεν είχα και αίσθηση κίνδυνου 
οι δυσκολίες πολλές ,αφού σε αυτή την ηλικία δεν μπορείς να αποφασίσεις εσύ για κάτι τόσο μεγάλο 
κοινωνικό αντίκτυπο 
στο σχολείο με αντιμετώπιζαν σαν εξωγήινο
τα παιδικά χρόνια που χάνεις και  η ανεμελιά δεν αναπληρώνονται πότε.


Σκέφτηκες ποτέ το ενδεχόμενο μίας άμβλωσης; 

See Also

Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να κάνω άμβλωση , όμως δεν με άφησε η μητέρα μου, η επιστήμη σε αυτό το τομέα ήταν ακόμα πολύ πίσω , ήταν παράνομη μια άμβλωση και γίνονταν πολλά ατυχήματα πολλές κοπέλες έχαναν την ζωή τους, ένα παραπάνω για μένα που ήμουνα μόλις 15 χρονών  .

ανάμικτες οι σκέψεις άρα και οι συμβουλές.
Γενικότερα ήταν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μετάνιωσες που δεν είχες προβεί στην διακοπή της;


Ήταν σίγουρα μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που αυτό και μόνο έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία σου , στην ζωή σου, στο παιδί σου , στην οικογένεια σου .  βέβαια όλα αυτά τα ξεχνάς με τα χρόνια βλέποντας το παιδί σου να μεγαλώνει , δύσκολα να πεις ότι έκανα λάθος που το κράτησα , είναι σαν να απαρνιέσαι το παιδί σου,  καθ όλη την διάρκεια, μετά την γέννα μέχρι και σήμερα δεν το έχω πει ποτέ δεν το έχω μετανιώσει !!! 

Έχεις μία κόρη, τι θα έλεγες σήμερα αν έμενε εκείνη έγκυος; Τι θα έλεγες σε κορίτσια που βρίσκονται σε αυτή την δύσκολη θέση.

Τώρα τι να πω ότι δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό ?  Ναι δεν πρέπει σε καμία κοπέλα αυτής της ηλικίας, τόσο μικρή. 
θα συμβούλευα όμως την κόρη μου να μην μπει καν σε αυτή την διαδικασία  και αν της τύχει; 
Να μην το κρατήσει, μιλάω πάντα αν συμβεί σε ηλικία σαν την δικιά μου δηλαδή στα 14-15 -16 μετά τα 19 είναι διαφορετικά , είναι διαφορετικά ακόμα και στο σώμα μας  , γιατί είναι και θέμα υγείας  πέρα από την ψυχική υγεία είναι και η σωματική, εγώ γεννούσα 13 ώρες, το σώμα μου ακόμα δεν είχε σχηματιστεί   ολοκληρωτικά.
Ξέρω ότι είναι αμαρτία , είναι βαρύ αυτό που λέω όμως τι να  φέρεις ένα παιδί στο κόσμο με κίνδυνο να χαθείς εσύ , τι να φέρεις ένα παιδί στο κόσμο και να το μεγαλώνουν άλλοι , τι να φέρεις ένα παιδί στο κόσμο και να είσαι άρρωστη ψυχικά?
Βέβαια όλα δεν είναι πάντα μαύρα η άσπρα , παίζει ρόλο ο χαρακτήρας , η οικογένεια σου , το πόσο δυνατή είσαι , το περιβάλλον σου , αν θα το μεγαλώσεις μόνη χωρίς πατέρα κ.α .

γενικά πρέπει να είσαι πολύ δυνατή και να έχεις στήριξη από την οικογένεια σου αλλιώς πολύ πιθανό  να  καταλήξει το παιδί σε ορφανοτροφείο.
 Εγώ προσωπικά δεν θα άλλαζα κάτι ευτυχώς είχα πολλά από τα παραπάνω και μπόρεσα και το μεγάλωσα , και πάντα θα αναρωτιέμαι αν ήμουνα καλή μάνα?

Έχεις και ένα μικρότερο παιδί, μόλις 3 ετών. Είναι ίδια τα μητρικά σου συναισθήματα; 

Όταν έχεις την σύγκριση  που  έχω εγώ, μεγαλώνω τώρα  ένα παιδί που το ήθελα πολύ! Πόσο κοντά του είμαι και πόσο μακριά ήμουνα τότε , πόσο το χαίρομαι τώρα και πόσο το χαιρόμουν τότε και πολλές άλλες συγκρίσεις που σε φτάνουν μέχρι  και να έχεις τύψεις.

Το μόνο άλλοθι είναι ότι ένα παιδί μεγάλωνε ένα άλλο παιδί  με τον πρώτο γιο μου μεγαλώσαμε μαζί με όλα τα άσχημα και καλά , τον αγαπώ πάρα πάρα πολύ και αυτό δεν θα το άλλαζε τίποτα , σίγουρα το νεαρό της ηλικίας μου με έκανε επιπόλαια και νιώθω ότι τον είχα  παραμελήσει πολλές φορές , έβαζα άλλα πράγματα μπροστά.

ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι,   μου έχουν μείνει μόνο οι τύψεις!!!

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Χ.Μ που μας άνοιξε την καρδιά της. Στα δικά μου μάτια εκείνες οι γυναίκες που δεν προτίμησαν την έκτρωση μοιάζουν με ηρωίδες που θυσίασαν της ζωές τους κατά μια έννοια.

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top