Now Reading
Πως θα καταλάβεις ότι κάποιος πλησιάζει με κακούς σκοπούς το παιδί σου

Πως θα καταλάβεις ότι κάποιος πλησιάζει με κακούς σκοπούς το παιδί σου

Είναι αρκετές φορές που όλοι οι γονείς είτε στοιχειωδώς είτε ενστικτωδώς δεν εμπιστευόμαστε κάποια άτομα και δεν θέλουμε να βρίσκονται γύρω από το παιδί μας. Πάμε λοιπόν να δούμε πως  θα μπορούσαμε να καταλάβουμε ότι κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο παιδί μας για να πραγματοποιήσει δόλιους σκοπούς

κακοποίηση παιδιώνΣας έχω ξαναμιλήσει για τον οργανισμό kidproof Safety και το τεράστιο έργο που προσφέρουν εκπαιδεύοντας γονείς.
 Αν θυμάστε η kidproof Safety ήταν εκείνη που διεξήγαγε το πείραμα σε ανυποψίαστους γονείς και απέδειξε πόσο εύκολο είναι να χάσουμε τα παιδιά μας.

Ελάχιστα μόλις δευτερόλεπτα μη προσοχής των γονιών στα παιδιά τους ήταν αρκετά.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ VIDEO απόδειξη για το πως κινδυνεύουν τα παιδιά μας.
Η kidproof Safety πιστεύει, και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη σε αυτό πως η γνώση είναι το κλειδί.

Η ευκαιρία ισοδυναμεί με την πρόσβαση.

Άρπαγας ή κυνηγός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε παραμονεύει τους άλλους, υπολογίζοντας την ρουτίνα και τις κινήσεις μας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι θύτες, παιδόφιλοι, εκφοβιστές, κλέφτες αλλά και αυτοί που ακολουθούν ανθρώπους (επιδειξίες κλπ).

Ένας άρπαγας ή εγκληματίας πριν διαπράξει το έγκλημα πρέπει πρώτα να υπάρχει μία σειρά στοιχείων.

Πρόθεση – Ο δράστης πρέπει να έχει την επιθυμία ή την πρόθεση να διαπράξει το έγκλημα, τα κίνητρα μπορεί να διαφέρουν αλλά η ανάγκη είναι πάντα εκεί!

See Also


Ικανότητα – Ο δράστης θα πρέπει να πιστεύει πως έχει τις δεξιότητες και τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί για την πράξη του. Σε περίπτωση σωματικής βίας, δεν χρειάζεται μόνο να πιστεύουν ότι έχουν τις δεξιότητες να το κάνουν αλλά και ότι οι δικές τους ικανότητες είναι πιο δυνατές από τις ικανότητες άμυνας του θύματος που έχουν επιλέξει.

Ευκαιρία – Ο εγκληματίας χρειάζεται μία ευκαιρία να διαπράξει το έγκλημα και να ξεφύγει.
Λίγοι είναι αυτοί που εγκληματούν με πρόθεση να συλληφθούν.


Εσείς, ως γονέας δεν μπορείτε να αλλάξετε τις προθέσεις των δραστών αλλά ούτε και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις ικανότητές τους. Παρόλα αυτά έχετε τον πλήρη έλεγχο της ευκαιρίας που θα μπορούσε να έχει ώστε το παιδί σας να είναι το επόμενο θύμα του.

Λέγοντας ευκαιρία, εννοώ πρόσβαση!

Ο δράστης χρειάζεται να έχει από πριν πρόσβαση στα παιδιά που προορίζονται για το έγκλημά του. 
Αυτή η πρόσβαση μπορεί να αποκτηθεί με πολλούς τρόπους, για παράδειγμα μπορεί να οφείλετε στην θέση τους, όπως προπονητές, baby sitters, συγγενής, γείτονες, φίλοι ή γνωστοί.
Αυτός που δεν είναι πιθανό να είναι και δεν θα αποκαλούσαμε άρπαγα, θα ήταν κάποιος παντελώς άγνωστος. 

Σαν γονείς έχετε τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειας του παιδιού σας και μπορείτε να αποτρέψετε τέτοιου είδους εγκλήματα αν είστε παρατηρητικοί και επιμελής στο να ελέγχετε την πρόσβαση των άλλων στο παιδί σας.

Αυτοί είναι οι βασικοί τρόποι για να σιγουρευτείτε πως οποιαδήποτε πρόσβαση στο παιδί σας είναι και ασφαλή.

Αξιολογήστε ποιος είναι στο σπίτι ή στην γειτονιά σας

Αξιολογήστε εκείνους που είναι στο σπίτι και στην γειτονιά. Θα πρέπει να αξιολογηθεί το κάθε πρόσωπο που μπαίνει στο σπίτι άρα έρχεται και σε επαφή με το παιδιά σας.
Δεν υπονοώ τον πλήρη ποινικό προσυμπτωματικό έλεγχο του κηπουρού σας, για παράδειγμα αλλά συνιστώ να παρακολουθείτε πως ο καθένας αλληλεπιδρά με τα παιδιά σας. 
Αν κάποιος δείχνει περισσότερη προσοχή στο παιδί, όταν το παιδί αισθάνεται άβολα επειδή εκείνος βρίσκετε στο χώρο ή αν εσείς έχετε την παραμικρή επιφύλαξη για κάποιο άτομο, τότε το καλύτερο που έχετε και πρέπει να κάνετε είναι να τον ξεφορτωθείτε αμέσως.

Ερώτηση Τα κίνητρα του καθενός

Υπάρχει ένα κίνητρο για κάθε πράξη ή σκέψη που κάνουμε. Δεν είναι όλα τα κίνητρα παραβατικά αλλά δίνουν το παρών σε κάθε ενέργειά μας. Ένας πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, έχει ως κίνητρο την πώληση και για να το επιτύχει αυτό θα πρέπει να υιοθετήσει συμπεριφορά καλού,προσιτού, πρόσχαρου και γνώστη του αντικειμένου με την ελπίδα ότι θα αγοράσετε αυτοκίνητο από εκείνων.

Το κίνητρο μίας δασκάλας είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά σας. Η συμπεριφορά της θα αντικατοπτρίζετε στα κίνητρά της. Θα είναι σταθερή όταν προσπαθεί να περάσει ένα νόημα, συμπαθητική όταν ένα παιδί είναι αναστατωμένο, ενθαρρυντική και ενδυναμωτική για να κάνει τα παιδιά να μάθουν.
Το κίνητρο ενός άρπαγα είναι να αποκτήσει πρόσβαση και τον πλήρη έλεγχο στο παιδί σας έτσι ώστε να μπορέσει να εκτελέσει το έγκλημά του. Η συμπεριφορά του θα αντικατοπτρίζετε στα κίνητρά του εν μέρη, θα είναι καλός, βοηθητικός, θα δείχνει κατανόηση, γενναιοδωρία, θα είναι συμβιβαστικός  και θα είναι ότι άλλο χρειαστεί να γίνει προκειμένου να σας πείσει ότι μπορείτε να τον εμπιστευτείτε.

Αν δεν μπορείτε να καταλήξετε σε ένα σοβαρό λόγο που έχει κάποιος ώστε να φέρετε στα παιδιά σας με τόσο φιλικό και γενναιόδωρο τρόπο, τότε να είστε καχύποπτοι. 
Δεν υπάρχει καμία αιτία αν για παράδειγμα ο ελαιοχρωματιστής του σπιτιού σας δώσει γλυκά και παιχνίδια στα παιδιά σας, υπάρχουν κίνητρα για κάθε πράξη. Στην περίπτωση που οι πράξεις ενός ατόμου δεν βγάζουν κανένα νόημα, τότε μην του επιτρέψετε την πρόσβαση στα παιδιά σας.

Αναφέρετε τις υποψίες σας στην αστυνομία

Πόσες φορές έχετε δει και ακούσει στα δελτία ειδήσεων, γείτονες των συλληφθέντων να λένε ότι θεωρούσαν το άτομο ύποπτο; Αν πίστευαν ότι είναι ύποπτος τότε γιατί δεν το ανέφεραν στην αστυνομία πριν υπάρξει ακόμη ένα θύμα;
Αφήστε με να σας εξηγήσω κάτι. Αντιθέτως με το τι μπορεί να πιστεύετε, οι παρατηρήσεις σας είναι χρήσιμες για την αστυνομία και δεν θα ενοχληθούν αν τους καλέσετε. Στην σημερινή εποχή που το χρήμα δεν περισσεύει και η αστυνομία είναι ασφυκτικά περιορισμένη, σίγουρα χρειάζονται την βοήθειά σας.

Δεν μπορούν να ξέρουν τι συμβαίνει στην γειτονιά σας, εκτός αν τους το πείτε. Δεν θα ενοχληθούν. Δεν χρειάζεται καν να δώσετε το όνομά σας αλλά παρακαλώ σιγουρευτείτε ότι αναφέρετε όλες τις λεπτομέρειες της ύποπτης συμπεριφοράς που παρατηρήσατε. Η αστυνομία θα το ερευνήσει και αν δεν βρει τίποτα ύποπτο απλά θα τελειώσει εκεί. 
Σε πολλές υποθέσεις όμως -και σας μιλώ εκ πείρας- η πιο μικρή λεπτομέρεια μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια σύλληψη και να απαλλάξει τον κόσμο από έναν άρπαγα.

Είναι δικαίωμα και υποχρέωση σου να το πεις στην αστυνομία, αν αισθάνεσαι ότι κάποιος μπορεί να γίνει επικίνδυνος για την οικογένειά σου. Το χρωστάς, τουλάχιστο στα παιδιά σου!

Written by Samantha Wilson, President of Kidproof Safety,the global leader in child safety education www.kidproofsafety.com

Ένα άρθρο γραμμένο από την Samantha Wilson, προέδρου της Kidproof Safety,παγκόσμιο οδηγό εκπαίδευσης για την προστασία των παιδιών.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να την ευχαριστήσω για την άδεια που μου παρείχε να μεταφράσω και να αναδημοσιεύσω το άρθρο της.

View Comments (14)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top