Now Reading
Τοκετός…Πρώτες βοήθειες

Τοκετός…Πρώτες βοήθειες

 Οι πρώτες βοήθειες κατά την γνώμη μου είναι αίσθημα ευθύνης. Δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου, αν μου συνέβαινε κάτι που απαιτούσε πρώτες βοήθειες και δεν είχα την παραμικρή ιδέα τι πρέπει να κάνω.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα διοργανώνονται κατά καιρούς διάφορα σεμινάρια πρώτων βοηθειών και καλό θα ήταν όσοι έχετε την ευκαιρία, να τα παρακολουθήσετε, υπάρχει πάντοτε βέβαια και αστείρευτη πηγή του διαδικτύου και των βιβλίων.

Σήμερα θα σας μιλήσω για τις πρώτες βοήθειες τοκετού. Εύχομαι να μην μας τύχει, μα αν μας τύχει καλύτερα να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να ξέρουμε τι να κάνουμε.


Πρώτες Βοήθειες Τοκετού.

Πολλές φορές ή έγκυος γυναίκα είναι έτοιμη να γεννήσει σε ένα χώρο που δεν υπάρχει ιατρική ή μαιευτική βοήθεια (πλοίο, αεροπλάνο, απομονωμένα νησιά κλπ).

τοκετός πρώτες βοήθειες
Στιγμιότυπο από την πρόωρη γέννηση παιδιού σε αεροπλάνο της China Airlines που ξεκίνησε από την Ταϊβαν με προορισμό το Λος Αντζελες
Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ξέρετε ότι ο τοκετός είναι μια φυσική λειτουργία που εξελίσσεται σε τρία βασικά στάδια.

Το στάδιο της διαστολής χαρακτηρίζεται από ρυθμικές συσπάσεις κάθε 2-4 λεπτά και διαρκεί 2 έως 10 ώρες.

Το στάδιο της εξώθησης χαρακτηρίζεται από την πλήρη διαστολή του τραχήλου της μήτρας και την έξοδο του εμβρύου από το αιδοίο. Διαρκεί 30 λεπτά μέχρι 1 ώρα.

Το στάδιο της υστεροτοκίας είναι 15-45 λεπτά μετά τον τοκετό οπότε αποβάλλεται ο πλακούντας.


Τι πρέπει να κάνετε

1. Ξαπλώστε την γυναίκα σε ένα χώρο καθαρό και ήσυχο

2. Βγάλτε τα εσώρουχά της και τοποθετήστε ένα καθαρό πανί κάτω από τους γλουτούς της.

3. Κρατήστε τα γόνατα λυγισμένα και τους μηρούς ανοιχτούς.

4. Πείτε στην γυναίκα να παίρνει αναπνοές την στιγμή που έχει τις ωδίνες (πόνους) και την ίδια στιγμή να σπρώχνει σαν να κάνει την ανάγκη της.

5. Όταν αρχίσει να βγαίνει το κεφάλι του μωρού, πέστε στην μητέρα να αναπνέει με λαχανιασμένες αναπνοές και να σταματήσει να σπρώχνει.

6. Μόλις βγει το κεφαλάκι του μωρού κρατάτε και στηρίξτε το κεφάλι με τα χέρια σας αφού το στρίψετε προς τα αριστερά.

7. Αν ο ομφάλιος λώρος ή μεμβράνες εμποδίζουν, βάλτε το δάχτυλό σας ανάμεσα και ξετυλίξτε τον προσεκτικά.

8. Εάν ο ομφάλιος λώρος δεν ξετυλίγεται δέστε τον με 2 σπάγκους ή με 2 κορδόνια και κόψτε τον ανάμεσα στους κόμπους των σπάγκων και απελευθερώστε το κεφαλάκι του μωρού.

9. Εφόσον βγουν οι ώμοι του μωρού, τραβήξτε το να βγει ολόκληρο.

γέννηση παιδιού10. Εάν το μωρό δεν αναπνεύσει κάντε μαλάξεις, χτυπήστε το ελαφρά στους γλουτούς, γαργαλίστε το, γυρίστε το ανάποδα. Εάν πάλι δεν αναπνέει κάντε του τεχνητή αναπνοή. 

11. Μετά την αναπνοή και το κλάμα του μωρού, δέστε και κόψτε τον ομφάλιο λώρο, αφού κάνετε κόμπους με κορδόνια ή σπάγκο βρασμένο (αποστειρωμένο).

12. Μετά από 15 λεπτά η μητέρα θα αποβάλλει τον πλακούντα. Καθαρίστε με χλιαρό νερό και μεταφέρετε μητέρα και νεογνό στο νοσοκομείο.

13. Μετά την διατομή του ομφάλιου λώρου, το νεογνό πρέπει να σκουπίζεται με καθαρό πανί και να τοποθετείται πάνω στην κοιλιά της μητέρας.

14. Αιμορραγία από το περίνεο αντιμετωπίζετε με πίεσε και με καθαρές γάζες. 

Αυτή λοιπόν είναι η απλή διαδικασία που η φύση έχει επιλέξει για να έρχονται οι άνθρωποι στον κόσμο! Όση ανατριχίλα και αν σας προκάλεσαν οι παραπάνω γραμμές, όταν θα φτάσει μια τέτοια στιγμή, ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ.

Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από το βιβλίο Πρώτων Βοηθειών του Θεώδορου Ντολάτζα
Παιδοχειρουργός – Διευθυντής της Α’ Παιδοχειρουργικής Νοσοκομείου Παίδων <Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ> 

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top